Vlákno názorů k dotazu Návrat do PP po RD - kontrola dovolené od PPP - Re: Návrat do PP po RD - kontrola...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2009 23:28

PPP (neregistrovaný)

Re: Návrat do PP po RD - kontrola dovole
    Budete mít nárok za každých odpracovaných 21 dní na 1/12 roční výměry, po odpracování 60 dnů vám vznikne nárok na 7/12 celoroční dovolené - a samozřejmě je na dohodě se zaměstnavatelem, jestli Vám umožní vybrat si dovolenou v létě a s předpokladem, že neodejdete a nárok Vám vznikne. Jinak by Vám musel vyplacenou dovolenou strhnout ze mzdy...

• 12. 5. 2009 23:35

Dana J. (neregistrovaný)

Děkuji. Tzn., že do konce roku budu mít nárok na 14,5 dne dovolené (7/12 z 25 dnů), které mohu dle dohody se zaměstnavatelem čerpat?

• 12. 5. 2009 23:37

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Ano, přesně tak....a za každý den se Vám samozřejmě bude proplácet jen 6 hodin, pokud byste se rozhodla třeba od září dělat 8 hodin, bude dovolená čerpaná od září taky 8 hodin,k ale nárok ve dnech se nezmění:-))) Dobrou noc, už jdu

• 13. 5. 2009 7:20

all (neregistrovaný)

No pokud tomu nesmyslu budete věřit, tak přijdete o dovolenou, protože - jestliže PP trvá celý rok, odpracujete do konce roku 60 dní, pak vzniká nárok na celoroční výměru dovolené, která bude krácena o zameškané dny do 22.5., což je zhruba 100 dní, čili krácení o 1/12 celoročního nároku. Jestliže byste ale z důvodu ošetřování nebo nemoci zameškala další dny, tak se k těmto zhruba 100 dnům přičtou a krácení je za 100 dní o 1/12 a každých dalších 21 dní o další 1/12 celoročního nároku.
    Kdybyste si početla zde v diskuzi, tak na to přijdete sama.

• 13. 5. 2009 14:01

Dana J. (neregistrovaný)

Pokud se vracím do zaměstnání po ukončení RD 22. 5., tak pracovní poměr netrvá celý rok, ale začíná od toho 22. 5., ne? Nebo je to tak, že pokud odpracuji v daném roce 60 dnů, mám nárok na celou dovolenou, tj. 25 dnů, jak tomu bylo před odchodem na RD? Dle vašich výpočtů bych měla tedy nárok na 23 dnů (25 - 2)? Tedy když nepočítám event. nemoc. Můžete mi prosím napsat dle jakého paragrafu ZP se dopočítám na těch 23 dnů? V diskuzi jsem si početla a myslela jsem si, že od toho 22. 5., mám nárok na 7/12 (červen až prosinec 09) z 25, tj. 14,5 dne. Děkuji moc za vysvětlení.

• 13. 5. 2009 14:10

xy5

>>>>Když nastoupím zpět do zaměstnání 22. 5. 2009, po
    >>
    >>No pokud tomu nesmyslu budete věřit, tak přijdete o
    >>dovolenou, protože - jestliže PP trvá celý rok,
    >>odpracujete do konce roku 60 dní, pak vzniká nárok na
    >>celoroční výměru dovolené, která bude krácena o
    >>zameškané dny
    >>do 22.5., což je zhruba 100 dní, čili krácení o 1/12
    >>celoročního nároku. Jestliže byste ale z důvodu
    >>ošetřování nebo nemoci zameškala další dny, tak se k
    >>těmto
    >>zhruba 100 dnům přičtou a krácení je za 100 dní o 1/12
    >>a
    >>každých dalších 21 dní o další 1/12 celoročního
    >>nároku.
    >>Kdybyste si početla zde v diskuzi, tak na to přijdete
    >>sama.
    >Pokud se vracím do zaměstnání po ukončení RD 22. 5.,
    >tak pracovní poměr netrvá celý rok, ale začíná od toho
    >22. 5., ne? Nebo je to tak, že pokud odpracuji v daném
    >roce 60 dnů, mám nárok na celou dovolenou, tj. 25 dnů,
    >jak tomu bylo před odchodem na RD? Dle vašich výpočtů
    >bych měla tedy nárok na 23 dnů (25 - 2)? Tedy když
    >nepočítám event. nemoc. Můžete mi prosím napsat dle
    >jakého paragrafu ZP se dopočítám na těch 23 dnů? V diskuzi
    >jsem si početla a myslela jsem si, že od toho 22. 5.,
    >mám nárok na 7/12 (červen až prosinec 09) z 25, tj.
    >14,5 dne. Děkuji moc za vysvětlení.

píšete, že se vracíte z RD, tzn., že PP stále trvá (nenastupujete 22.5. do nového zaměstnání) - mezi tím je velký rozdíl, zda se vracíte do původního zaměstnání nebo začínáte někde jinde pracovat
    pokud se vracíte, potom po odpracování 60 PD budete mít nárok na celoroční nárok na dovolenou, ale bude se krátit za rodič. dovolenou, příp. nemoc, ošetřování a pokud zameškáte tímto způsobem více než 100PD, tak se dovolená krátí za 100PD a každých 21 PD vždy o 1/12 nároku (takže nesmíte počítat nárok až od 22.5.)
    vše je popsáno v Zákoníku práce - část Dovolená § 211 - 223
    >

• 13. 5. 2009 14:11

Líba (neregistrovaný)

Váš pracovní poměr přece trval, i když jste byla na mateřské a později rodičovské dovolené. Něco jiného by bylo, kdybyste PP ukončila a teď byla znovu přijata a byla s vámi sepsána nová smlouva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).