Re: Pozdě podaná žádost o volno na RD
Žádost o čerpání řádné dovolené Vám předala pozdě, tu měla předat nejpozději 16.6. (tzn. před čerpáním řádné dovolené). Takže tu jí nemusíte umožnit vyčerpat. Ale pokud nebude souhlasit s dohodou o ukončení prac. poměru, tak nevím, jak by se soud postavil k tomu, kdybyste jí prac. poměr zrušili dle § 55 (porušení povinnosti zvlášť hrubým způsobem - neomluvená absence). Myslím, že toto by asi neprošlo a názor soudu by byl ten, že máte přijmout i žádost o rodičovskou dovolenou podanou pozdě. Nevyčerpaná dovolená jí bude v tom případě schována do doby návratu z rodičovské ale už bude pokrácená.
Vaše zaměstnankyně požádala o čerpání RD konkludentně tím, že po skončení MD do zaměstnání nenastoupila, takže její nepřítomnost můžete jen stěží kvalifikovat jako neomluvenou. Zákoník práce pro žádost o RD nepředepisuje žádnou formu, takže je třeba akceptovat projev vůle v jakékoliv formě. Jiná by byla situace, pokud by nenastoupila po skončení RD, a to z důvodu, že pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte není nárokové (zatímco žádosti o RD je zaměstnavatel povinen vyhovět).
Re: pro VH
No ještě štěstí, že třeba dovolenou určuje zaměstnavatel a ne že o ni musí zaměstnanec žádat, když nepřijít = žádat. Je to fakt děs. Mě se to naštěstí netýká, protože já každou maminu kontaktuju už hodně dopředu, abych předešla těmto situacím, ale i tak mi to připadá padlé na hlavu, když v § 196 je, že musí poskytnout, když si požádá .... a myslí se tím vlastně, že když napřijde, tak jakože požádala.
Dovolenou určitě nemusíte poskytnout, ani byste neměli, ale možná byste mohli dát výpověď podle § 52, g) - jsou-li dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit PP .. Asi by to chtělo konzultaci s právníkem. Protože ona nenastoupila do práce, ani si nepožádala z důvodu, že nemohla (třeba nemocnice), ale proto, že zřejmě zapomněla. Ale zaměstnavatel by se taky nemohl obhajovat tím, že zapomněl. Určitě bych konzultovala s právníkem, protože co nám třeba připadá logické, to oni vysvětlí úplně jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.