Vlákno názorů k dotazu Exekuce od ... - Re: Exekuce Jsem toho názoru, že srážet exekuci přednostně...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2009 15:34

... (neregistrovaný)

Re: Exekuce
    Jsem toho názoru, že srážet exekuci přednostně (srážka ze mzdy pro Home Credit nesmí bránit nařízené exekuci dle §148 odst.2 zákoníku práce) a pouze se souhlasem zaměstnance nad rámec provedené srážky pohledávku Home Creditu.

• 12. 8. 2009 15:41

... (neregistrovaný)

Tak po přečtení §148 odst.1 ZP pochyby ustoupily - exekuce má přednost.

• 13. 8. 2009 13:05

Anna (neregistrovaný)

No, já tedy nevím - v mém zákoníku práce se v § 148 odst. 1 píše, že přednost má daň a pojistné :-)).
    Podle Čl. XLIV zákona 264/2006 - Přechodné ustanovení
    "Srážky se mzdy na základě dohod o srážkách ze mzdy a z jiných příjmů uzavřené přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se provádějí podle dosavadních právních předpisů;..."
    Pokud srážíte pro Home Credit podle dohody z roku 2005, zařadí se nově došlá exekuce až za něj.

• 13. 8. 2009 14:49

... (neregistrovaný)

jj, máte pravdu, v §148 odst. 1 písmena a)b) mi mozek přeměnil za odst. 1 a 2
    Už jsem párkrát marně vyzýval k diskuzi výkladu §148 odst. 2. Takže znovu - jak si vyložit větu:"Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy, nebude-li provádění jiných srážek zkráceno"? Že má dohoda ustoupit exekuci nebo že pořadí je zachováno a srážka na dohodu se sníží např. z 10000 Kč na 2310Kč?

• 13. 8. 2009 15:54

Anna* (neregistrovaný)

>>>>>zaměstnanci provádíme srážky ze mzdy - HOME credit,
    >>>>>je
    >>>>>to stará záležitost z roku 2005. A teď mi přišla
    >>>>>exekuce na nepřednostní pohledávku.

>>>>
    >>>>Jsem toho názoru, že srážet exekuci přednostně
    >>>>(srážka
    >>>>ze mzdy pro Home Credit nesmí bránit nařízené exekuci
    >>>>dle §148 odst.2 zákoníku práce) a pouze se souhlasem
    >>>>zaměstnance nad rámec provedené srážky pohledávku
    >>>>Home
    >>>>Creditu.
    >>>
    >>>Tak po přečtení §148 odst.1 ZP pochyby ustoupily -
    >>>exekuce má přednost.
    >>***

>Už jsem párkrát marně vyzýval k diskuzi výkladu §148
    >odst. 2. Takže znovu - jak si vyložit větu:"Ve větším
    >rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě
    >dohody o srážkách ze mzdy, nebude-li provádění jiných
    >srážek zkráceno"? Že má dohoda ustoupit exekuci nebo
    >že pořadí je zachováno a srážka na dohodu se sníží
    >např. z 10000 Kč na 2310Kč?
    Ale já na ten Home Credit nesrážím víc než je možné podle OSŘ (1/3). A od ledna 2007 už dohodu o srážkách ze mzdy nemůže sepisovat kdekdo, zaměstnavatel musí akceptovat poze dohodu o srážení výživného, jinak je dohoda o srážkách možná pouze mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. A upřímně řečeno, nevím, proč by měl zaměstnavatel takové dohody uzavírat.
    Pokud jde o cyklické odkazy mezi paragrafy v zákoníku práce (ve 148 odkaz na 147, v něm na 146, tam na 327, ve 149 na 146 a tak dále), fakt nevím, jak je to myšleno. Nejsouc právníkem, plácám se v tom jak umím - a někdy i zapochybuji, zda to chápe ten, kdo to takhle sepsal... To je taky důvod, proč jsem na vaše výzvy k diskuzi na toto téma, ač jsem je zaznamenala, nezabrala.

• 14. 8. 2009 7:32

... (neregistrovaný)

Dík za názor, taky nevím, proč by si měl zaměstnavatel přidělávat práci a na jeho místě bych vycházel zam-ci vstříc pouze v rámci zákonných povinností, bohužel váš názor není odpovědí na žádnou z mnou položených otázek výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).