Re: DPH pronájem - prosím spěchá
Nájem je od DPH osvobozen. Plátce může dle vlastního rozhodnutí fakturovat i s DPH, ale pouze plátcům!!!
Neplátcům nelze nájem zdanit DPH, narozdíl od přefakturace energií a služeb, které podléhají na výstupu vždy DPH a to samozřejmě i neplátcům.
Proto se nebude DPH na vstupu u energií a služeb souvisejících s nájmem krátit na vstupu koeficientem. Překturujete energie vždy s DPH.
Děkuji. Já měla trochu strach, že když již přefakturace jako taková neexistuje, musím při přeúčtování platit DPH.
>>Moc bych poprosila chytřejší o radu.
>>FO plátce DPH si pronajímá od neplátce DPH kanceláře
>>(3). Jednu kancelář užívá a druhou pronajímá daším
>>FO.
>>Jedna FO platce, druhá neplátce. Měsíční nájemné bude
>>s nebo bez DPH. Pokud bude bez DPH budu muset krátit
>>koef. náklady na el. energii, kterou účtuje PRE přímo
>>FO?
>Nájem je od DPH osvobozen. Plátce může dle vlastního
>rozhodnutí fakturovat i s DPH, ale pouze plátcům!!!
>Neplátcům nelze nájem zdanit DPH, narozdíl od
>přefakturace energií a služeb, které podléhají na výstupu vždy
>DPH a to samozřejmě i neplátcům.
>Proto se nebude DPH na vstupu u energií a služeb
>souvisejících s nájmem krátit na vstupu koeficientem.
>Překturujete energie vždy s DPH.
Asi jsem se do toho zamotala. Šlo mi o to, že pokud někomu fakturuji poštovné (nakoupené bez DPH) musím od nového roku dát na fav daň. A teď jsem se zarazila na nájmu. Vím, že je osvobozen, ale nebyla jsem si jista, jak je to, pokud nejsem majitelem a nájem (prodávám) dál.
Jo, tak podnájem je totéž co nájem - § 4 odst. 3 písm. f). Takže je to jedno, zda jste vlastník, nebo najatou věc dále podnajímáte. Postup z pohledu DPH je stejný. Energie a služby související s nájmem se fakturují odděleně od nájmu a podléhají DPH na výstupu. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.