Re: Odměna
Dle mého názoru: lze provést odměnou, budete odvádět poměrně vysokou zálohovou daň 15% na daň z příjmu, SP a ZP - záleží, kolik již zmíněný ředitel v tomto roce na pojistné odvedl, je zaveden max. vyměřovací základ (souhrn HM) ve výši 1 130 640Kč, dále se již neodvádí. Dohodou o provedení práce bych to pravděpodobně neřešila, je to vysoká částka (max. 150 hod - vychází sazba cca 53 000Kč/hod - jaká práce v této sazbě?) a daň by se odváděla úplně stejně jako z prac. poměru - tzn. zálohově, neplatí se ZP a SP. Ještě bych zvážila variantu, jestli do něčeho "neinvestovat", pořídit majetek, nemovitost atd - záleží samozřejmě, jakou výši nákladů potřebujete uplatnit...důležitá je i ta výše SP a ZP(kolik by se ještě mělo odvádět), protože potom je lepší platit daň z příjmů FO než neuplatnit náklady formou mzdy a platit daň z příjmu PO.
Re: Odměna
Já mám jednu zkušenost - při kontrole FÚ jsem musela dokazovat jaké, že jsou to odměny a proč a to se jednalo o částky 10000 - 30000 Kč. Kontrole se to moc nelíbilo, že si prý snižujeme daň a na moc odpověď, že dań je daleko menší než odvody z mezd, které firma musí platit, mi řekl, že to nevadí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.