Re: Vstupní prohlídka u IT firmy
Programátor jen sedí a pracuje s PC, stejně tak operátor, který se ani nehne a jen vyřizuje telefonické dotazy a hovory... Spíš mne zajímá, zda je to povinnost zaměstnavatele - tedy když to nějaká firma nemá zavedeno, zda se vystavuje riziku nějaké snakce.
děkuji J.
Re: Vstupní prohlídka u IT firmy
Našla jsem jen tohle ve směrnici min. zdravot. a sankce jsem nenašla.
§ 8
(1) Organizace je povinna vyžádat si posudek o zdravotní způsobilosti pracujících před jeho nástupem do práce zejména v těchto případech:
a) u všech pracujících přijímaných v rámci náboru pracovníků,
b) u všech pracujících přijímaných do závodů, v nichž je závodní zdravotnické zařízení,
c) u dorostu,
d) u občanů se změněnou pracovní schopností,
e) u všech ostatních pracujících, kteří jsou přijímáni k výkonu práce, pro kterou jsou podle ustanovení oddílu III předepsány preventivní prohlídky.
Posudek se vydává na základě vstupní lékařské prohlídky.
(2) Vstupní prohlídku vykonává v závodech, v nichž je závodní zdravotnické zařízení, závodní obvodní lékař, v ostatních závodech územní obvodní lékař příslušný podle místa pracoviště, popřípadě dorostový lékař. Obvodní lékař prohlídku vykoná i v případě, že pracující přechází v dosavadním pracovním poměru na místo nebo do činnosti, kde je stanovena povinnost preventivních prohlídek podle oddílu III.
(3) Lékař uzavře vyšetření zdravotního stavu pracujícího při vstupní prohlídce jednoznačným posudkem:
- schopen k navrhované práci nebo k jiné práci,
- neschopen k navrhované práci nebo k jiné práci,
- schopen k navrhované práci jen za určitých podmínek (úprava pracovní doby, směny, omezení některých činností).
Třeba se ještě někdo ozve.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.