Re: soc. poj. OSVČ i při hl. prac. poměr
Do 31. 12. 2008 se OSVČ považovala za OSVČ vykonávající vedlejší činnost, pokud vykonávala zaměstnání a příjem ze zaměstnání činil v kalendářním roce alespoň dvanáctinásobek minimální mzdy, která platila k 1. 1. kalendářního roku, za který se posuzovala účast na pojištění.
Uvedu Vám opačný příklad - 1-11/08 zaměstnání s příjmem vyšším než 96 tis. V prosinci jsem zaplatila min. SP a přehled vyplnila takto:
1-11/08 vedlejší, 12/08 hlavní. A bylo to blbě. Za vedlejší jsem byla posuzována celý rok, protože jsem překročila hranici 96 tis. (Je fakt, že mi paní opravila hned při podání přehledu. Asi jsem měla větší štěstí na lidi.)Taky bych řekla, že to logicky nesedí, ale obávám se, že to bude mít PSSZ správně.
Takto to platilo loni (rok 2008), v roce 2009 se to již dělí na jednotlivé měsíce, takže se nehlídá výše výdělku (oněch 96 tis.), ale fakt, že jste v daném měsíci zaměstaná. Takže v přehledu za rok 2009 by se již vedlejší a hlavní dělila, tak jak člověk opravdu byl zaměstnán.
Díky za Vaše názory. Jen mi nejde na rozum, jak by vysvětlili člověku, který například byl zaměstnaný od ledna do listopadu 2008 za minimální mzdu a v prosinci začal podnikat. Za 11 měsíců by měl vyměřovací základ 88.000,- Kč, takže by po něm chtěli celý rok zaplatit zpětně, i když to za něj platil zaměstnavatel a strhával mu sociální pojištění ze mzdy a on by musel tři poslední platy věnovat na sociální pojištění. Prostě mi to moje hlava nebere, takže se zkusím odvolat, za to nic nedám a aspoň budu mít čistý svědomí, že jsem něco zkusila udělat. Nicméně děkuji za vaše odpovědi a přeji hezký zbytek dne...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.