Soc. poj. OSVČ i při hl. prac. poměru?

• (neregistrovaný)

1. 11. 2009 23:52

Dobrý den,
    mám velký problém s PSSZ. Můj klient pracoval v roce 2008 na hl. pracovní poměr od 1.1. do 30.6.2008 s hrubou mzdou přes 10.000,- Kč (na potvrzení od zaměstnavatele má cca 61.000,- za 1-6/2008). Od 1.7. se rozhodl provozovat svoji živnost na plný úvazek (do té doby to jen "šudlal" po večerech, tj. ŽL byl aktivní). Řekla jsem mu tehdy, že od 7/2008 musí začít platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, což také udělal. V březnu 2009 podal Přehled o příjmech a výdajích za rok 2008 spolu s potvrzením z práce, že od ledna do června byl zaměstnaný na hlavní pracovní poměr, tudíž podnikání pro něj bylo vedlejším příjmem (i program mi u něj spočítal zálohy za 6 měsíců, cca 9.500,- Kč). Minulý týden mi přivezl z hrůzou v očích platební výměr od PSSZ, že nedosáhl ročního příjmu 96.000,- Kč, takže považují jeho podnikání za hlavní činnost po celý rok a tudíž musí doplatit zálohy sociálního pojištění i za leden až červen 2008. Myslím si, že tento postup je od PSSZ nezákonný, ale paní úřednice mi do telefonu potvrdila, že se žádný poměr k odpracovaným měsícům nepočítá, že nedosáhl požadovaného hrubého příjmu za rok a že je takový zákon :( Mohl byste mi, prosím, někdo poradit, jestli s tímto máte nějaké zkušenosti, jestli máme šanci uspět při odvolání? Děkuji, Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).