Re: co všechno doložit?
Pokud si neuplatní cestovní náhrady, je to jeho věc. Pokud budete mít v účetnictví ubytování v Anglii, určitě budete muset prokázat souvislost s podnikáním. Zda bude vyhotovena zpráva z této prac. cesty nebo zdůvodní jinak (např. uzavřená obchodní smlouva smlouva), to je věc šéfa. Vy ho ale upozorněte, že s největší pravděpodobností bude muset prokazovat tento náklad správci daně při kontrole a kdo je připraven, není překvapen.
Já bych to udělala takto:
Pokud jste PO (právnická osoba), já bych to vyřešila tak, že bych mu dala k vyplnění nějaký formulář cesťáku (od kdy do kdy cesta, kam, za jakým účelem a podpis, kdo cestu povolil + podpis vašeho šéfa). Nebo bych to za něj rovnou vyplnila a dala mu podepsat. K tomu bych připojila ten doklad za ubytování. Tím si uděláte podklad k daňové uznatelnosti toho účtu za hotel.
Pak spočítejně stravné - sazba dle vyhlášky MF - najdete zde na záložce Finance/Cestovní náhrady.
Stravné i ubytování bych zaúčtovala na 512. A jemu vyplatit.
Mimochodem - pokud je Váš šéf zaměstnanec, není to jeho věc, že si neuplatní CN, firma je povinna mu je poskytnout.
Právě toto nastalo, prostě mi na stole přistála účenka z nějakého hotelu v Londýně a mám to prý zaúčtovat. Šéfík se tu objevuje tak 2x za měsíc jinak je někde pořád v povětří, sama jsem ani nevěděla, že někde byl.... Mám mu prostě dát k vyplnění cestovní příkaz a vypočítat stravné+kapesné?? Nebo mám jenom dát do nákladů účet za hotel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.