Re: Dohoda
>>Mám dotaz, zaměstnavatel nemá zakázky, prý je bude
>>mít
>>až v polovině příštího roku. Chce, aby zaměstnanci
>>podepsali dohodu a šli na ÚP, dokud je nebude
>>potřebovat.
>>Jenže zaměstnanci se bojí , že je třeba už nevezme
>>zpátky a budou i bez odstupného. Teď jim odstupné
>>vyplatit nechce, protože na to nemá. Jedná se asi o
>>110
>>zaměstnanců. Nabídl jim dohodu, ve které by bylo
>>napsáno,
>>že pokud je nevezme zpátky do práce , tak jim pak to
>>odstupné musí vyplatit.Nevím jestli je taková dohoda
>>vůbec možná, nikdy jsem o takové neslyšela. Jedná se o
>>to
>>jestli by pak měli nárok na odstupné, když by byla
>>taková dohoda sepsaná? A co když ÚP najde
>>zaměstnancům
>>jinou práci,a oni ji budou muset přijmout, tak určitě
>>o
>>odstupné přijdou?Moc všem děkuji za názory.
>
>rozhodne bych nic takoveho nepodepsala. jistota, ze ze
>zamestnavatele neco "vyrazite" po ukonceni PP dohodou
>je podle meho nazoru nulova.
To je kapku jinak. Šlo by to řešit jako forma smlouvy o uzavření budoucí pracovní smlouvy, kde by byl definován závazek zaměstnavatele a sankce za jeho nesplnění, která by byla jednoznačně vymahatelná. Společně s dohodou o ukončení PP by to byly závazné dokumenty. Vzhledem k nutné právní vyváženosti práv a povinností obou účastníků by také bylo vhodné stanovit povinnost zaměstnance a sankci za nesplnění. Toto ale není k úplnému řešení zde, šlo by o důležitý pracovněprávní úkon, který se musí konzultovat a připravit na místě samém. Každopádně ale je cesta k řešení, ne že je šance nulová.
Jen pro zajímavost, vy sám by jste vámi uváděné dokumenty ,byť sepsané právně správně,podepsal? Podepsal by jste dohodu o ukončení bez nároku na odstupné a zároveň nějakou smlouvu o smlouvě budoucí, ve které by se sice zaměstnavatel zavázal vás po určité době opět zaměstnant a pokud ne, následovalo by nějaké vyrovnání - nemohlo by to být ale odstupné v pravém smyslu slova a vy by jste se zavázal na blíže nespecifikovaný PP přistoupit? Co když opravdu do té doby najde zaměstnanec lepší zaměstnání, vždyť vůbec neví, jak by ten následující PP u původního zaměstnavatele vypadal, nebo to by také muselo být ošetřeno ve smlouvě o smlouvě budoucí-zařazení, mzda a pod.? Zdá se mi takováto varianta více než krkolomná.
>
>>>
>Jen pro zajímavost, vy sám by jste vámi uváděné
>dokumenty ,byť sepsané právně správně,podepsal?
jistě
Podepsal by
>jste dohodu o ukončení bez nároku na odstupné a
>zároveň nějakou smlouvu o smlouvě budoucí, ve které by se
>sice zaměstnavatel zavázal vás po určité době opět
>zaměstnant a pokud ne, následovalo by nějaké vyrovnání -
jistě
>nemohlo by to být ale odstupné v pravém smyslu slova a
>vy by jste se zavázal na blíže nespecifikovaný PP
>přistoupit?
proč ne
Co když opravdu do té doby najde zaměstnanec
>lepší zaměstnání, vždyť vůbec neví, jak by ten
>následující PP u původního zaměstnavatele vypadal, nebo to by
>také muselo být ošetřeno ve smlouvě o smlouvě
>budoucí-zařazení, mzda a pod.?
ano
Zdá se mi takováto varianta více
>než krkolomná.
to Vám nikdo nebere, pouze jsem popsal možnost, jak by to také šlo řešit, netvrdím, že je jednoduchá a nejlepší, ale nelze trvdit, že nic takového neexistuje. Tazatel má vždy možnost si vybrat, zda využije či nevyužije radu, nebo kterou atd.
Na žádnou dohodu nepřistupujte, vyčkejte na ukončení ze strany zaměstnavatele podle zákona s odstupným, pokud je nadbytečnost. Má povinnost Vám práci dát a pokud ji nemá řešit dle zákona. To je častá chyba zaměstnanců po podepsané dohodě už o ně zaměstnavatel nemá zájem, natož,aby jim něco platil. Pokud nemá peníze na odstupné nyní, neměl by ani pak...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.