Vlákno názorů k dotazu Okamžité zrušení PP - prosím pomozte od Jiřka1 - Re: Okamžité zrušení PP - prosím pomozte Pozor -...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2009 20:21

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Okamžité zrušení PP - prosím pomozte
    Pozor - okamžitě pro nevyplacení mzdy nebo její části můžete zrušit pracovní poměr, pokud marně uplyne 15 dnů od její splatnosti, nikoli od výplatního termínu. Pokud nemáte v pracovní smlouvě přímo ujednán termín splatnosti (a termín splatnosti je něco jiného než termín výplaty), pak je poslední dnem splatnosti vždy poslední den v měsíci (např. poslední den pro mzdu za říjen je 30. listopad). A teprve po uplynutí dalších 15ti dnů můžete zrušit pracovní poměr, tedy teprve když Vám mzdu za říjen nezaplatí ani 15. prosince, pak můžete nejdříve 16.12. zrušit.

• 30. 11. 2009 20:28

Bezradný (neregistrovaný)

Mzda je splatná 15tý den v měsíci(uvedeno ve smlouvě), tudíž pokud není mzda vyplacena k poslednímu dni následujícího měsíce, je možné PP ukončit okamžitým zrušením. Toto vím, nicméně mne zajímají spíše další otázky, ale děkuji za odpověď.

• 30. 11. 2009 20:46

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak pokud tam máte uvedenou přímo splatnost, tak je možnost okamžitého zrušení po marném uplynutí 15ti dnů od tohoto smluveného dne splatnosti, pokud neuplynuly 2 měsíce ode dne, ve kterém jste se o důvodu dozvěděl (viz § 59). Domnívám se, že zadržovací právo můžete uplatnit. V době nemoci vypláci zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny v prvních 2 týdnech nemoci, nejdéle však jen do dne skončení prac. poměru. Od 15 dne vyplácí sociálka nemocenské dávky a ty jsou vypláceny i po skončení prac. poměru. Pokud budete po skončení poměru dále nemocen, tak se na ÚP nehlásíte. Pojištěn budete z titulu nemoci a podporu byste nepobíral, když jsou vypláceny nemocenské dávky. Zaregistrujete se až po skončení nemoci. Pak náleží podpora za předpokladu, že jste byl důchodově pojištěn aspoň 12 měsíců v předešlých 3 letech. Zaměstnavatel musí v den ukončení prac. poměru předat potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) a na Vaši žádost Vám vystaví potvrzení o průměrném čistém výdělku, ale ÚP na to mají vlastní formulář. Tento průměr se počítá z výdělků předešlého kal. čtvrtletí než ve kterém skončil prac. poměr, pokud v něm bylo odpracováno aspoň 21 směn (např. skončíte teď v prosinci, tj. ve 4. čtvrtletí, průměr bude počítán z výdělků ve 3. čtvrtletí). Pokud v tom předešlém čtvrtletí není odpracováno 21 směn (třeba proto, že byl zaměstnanec nemocný), použije se průměr pravděpodobný.

• 30. 11. 2009 21:09

Bezradný (neregistrovaný)

Děkuji.
    Pokud tomu správně rozumím, bude mi podpora (pokud půjdu na ÚP po skončení PN - třeba až v březnu, možná i déle - jsem v dlouhodobém léčení) počítána z 3. kvartálu - pracoval jsem souvisle 6let. Podpora bude od ukončení PN vyplácena ve výši 65% za první dva měsíce atd? Rozumím správně?

A ještě se chci zeptat - tím zadržovacím právem jste si jistá nebo se jen domníváte?
    Pokud si jste jistá, můžete mi napsat nějaký odkaz s § kde je citováno?
    Předem moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).