Vlákno názorů k dotazu Úřad práce nebo pracovní neschopnost od Katka2 - Re: úřad práce nebo pracovní neschopnost ÚP má 2...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2009 12:15

Katka2 (neregistrovaný)

Re: úřad práce nebo pracovní neschopnost
    ÚP má 2 nevýhody: zam-tel ho pak nemusí vzít zpátky a podporu bude dostávat max 5 měsíců a dál nic. I kdyby to vyšlo o pár korun líp, já bych do toho nešla.

• 12. 12. 2009 17:26

Petraj (neregistrovaný)

ano, riziko tu je, nechám to na manželovi. :)
    a ještě se chci zeptat na jednu věc ohledně nemocenské. Jak jsem se dočetla, těch 14 dní platí zaměstnavatel, z toho jsou však první 3 dny neplacené. Tak se chci zeptat, jak to je se svátkami, jestli jsou placené nebo ne, když vezmu příklad teď vánoce - dejme tomu, onemocním 22.12. tak první 3 dny jsou 22, 23 a 24? Nebo 22, 23 a pak až 27?? Nevím jestli sem to dobře popsala... no jde mi o to, jestli je to stejné jako když víkendy - když onemocním v pá, tak so,ne se nepočítá do těch prvních 3 dnů neplacených. Děkuji za vysvětlení

• 12. 12. 2009 18:29

bbb (neregistrovaný)

Pokud manžel pracuje po-pá, tak v případě, že PN bude od 22.12., budou 1. tři dny neplacené a to 22.,23.,24.12. V pátek 25.12. bude 1. placený den náhradou mzdy, pak zase od pondělí

• 12. 12. 2009 18:38

RenataH (neregistrovaný)

Vy víte takhle dopředu, že onemocníte? To mi připadá trochu divné, takhle spekulovat s nemocenskou - u manžela, který pracuje ve stavebnictví a má nemocná záda, bych to pochopila, ale jinak - na nemocenskou by snad měl chodit člověk, který je nemocný, nemyslíte?
    No, co se týče svátků, vzhledem k tomu, že v době svátků vám dle ZP náleží náhrada mzdy, pak v případě onemocnění 22.12. jsou první 3 dny neplacené - 22.,23.,24.12. , dále pak náhrada v době PN za 25.12., 28.12.-1.1. a 4.1.

• 12. 12. 2009 18:53

inzinyrka (neregistrovaný)

>
    >>>>rozhodnout, tak bych chtěla prosím poradit, nemáme v
    >>>>tom moc přehled. Děkuji všem za odpovědi a názory.
    >>>ÚP má 2 nevýhody: zam-tel ho pak nemusí vzít zpátky a
    >>>podporu bude dostávat max 5 měsíců a dál nic. I kdyby
    >>>to vyšlo o pár korun líp, já bych do toho nešla.
    >>
    >>ano, riziko tu je, nechám to na manželovi. :)
    >>a ještě se chci zeptat na jednu věc ohledně
    >>nemocenské. Jak jsem se dočetla, těch 14 dní platí
    >>zaměstnavatel, z toho jsou však první 3 dny neplacené.
    >>Tak se chci
    >>zeptat, jak to je se svátkami, jestli jsou placené
    >>nebo ne, když vezmu příklad teď vánoce - dejme tomu,
    >>onemocním 22.12. tak první 3 dny jsou 22, 23 a 24?
    >>Nebo
    >>22, 23 a pak až 27?? Nevím jestli sem to dobře
    >>popsala... no jde mi o to, jestli je to stejné jako
    >>když
    >>víkendy - když onemocním v pá, tak so,ne se nepočítá
    >>do těch
    >>prvních 3 dnů neplacených. Děkuji za vysvětlení
    >Vy víte takhle dopředu, že onemocníte? To mi připadá
    >trochu divné, takhle spekulovat s nemocenskou - u
    >manžela, který pracuje ve stavebnictví a má nemocná záda,
    >bych to pochopila, ale jinak - na nemocenskou by snad
    >měl chodit člověk, který je nemocný, nemyslíte?
    >No, co se týče svátků, vzhledem k tomu, že v době
    >svátků vám dle ZP náleží náhrada mzdy, pak v případě
    >onemocnění 22.12. jsou první 3 dny neplacené -
    >22.,23.,24.12. , dále pak náhrada v době PN za 25.12., 28.12.-1.1.
    >a 4.1.

• 12. 12. 2009 18:56

inzinyrka (neregistrovaný)

Omlouvám se - omylem jsem klepla na zapsání zprávy

• 12. 12. 2009 21:14

yx (neregistrovaný)

Vůbec se nebudu divit, když za chvíli bude neplacených 5 dní, protože taková vypočítavost, co je lepší, jestli pracák nebo marodění .... to fakt nemá chybu. Na neschopenku chodí člověk, když je opravdu nemocný, ne proto, jestli je to výhodnější nebo ne.

• 13. 12. 2009 22:30

Petraj (neregistrovaný)

To není vypočítavost, marodit chodí každou zimu už několik let, jelikož opravdu nemůže přes zimu pracovat venku,sychravé počasí mu pokaždé rozjede stejné problémy a chodí jen po vyšetřeních... Samozřejmě že mi není jasné, jak tohle zamě-tel může svému zaměstnanci říct,co je lepší. Není tady něco že by se zamě-tel zbavil nějakých plateb když půjde jeho zam-ec na pracák a pak ho zase příjme? Protože to by musel dát výpověď manžel, jelikož má smlouvu na dobu neurčitou.

A co se týká toho jak jsem se ptala ohldně placených a neplacených dnů, tak to byl jen příklad, s těmi svátky.Protože jsem zjistila, když byl v červenci svátek 6. tak já byla nemocná od 2.-13.7. a moje účetní mi počítala nemocenskou: 2.,3.,a 7. první tři dny neplacné (4,5-víkend, 6 svátek) a pak 8,9,10, placené, 11,12 víkend, 13 placené. Tak právě mi to nebylo jasné s těmi svátky jak to je. No takže co jsem s příspěvků pochopila, tak jsem měla mít proplacený i ten svátek 6. mám ji to oznámit, ať ji nevznikne nějaký problém na sociálce? nebo to nechat tak?? Proto jsem se ptala, a ne že bych měla naplánované že tehdy a tehdy půjdu marodit. člověk je v dnešní době rád, že je zdravý a může chodit do práce.

• 14. 12. 2009 14:00

mae (neregistrovaný)

K druhému dotazu. Poklud máte pracovní dny pořád pondělí - pátek, účetní se zeptejte, proč vám 6. července nepočítala. Možná to tak dělá i jiným.

• 15. 12. 2009 17:24

Petraj (neregistrovaný)

mám normální pracovní dobu po-pá. Tak jsem za ní byla, jak je to možné, tak mi odpověděla, že svátky jsou neplacené. Ukázala jsem ji tuhle diskuzi a zjistila že jsou teda placené. Tak mi navrhla že mi ten den doplatí z vlastní kapsy, protože to je její chyba. Mám na to přistoupit?? Nemá to vliv na sociálce třeba na vyplácení nemocenských po 14-ti dnech, nebo něco kde by mohl nasta problém??? Kontrolovala si to u ostatních PN, ale nikdo nebyl nemocný přes svátky.

• 15. 12. 2009 19:49

xy5

nemusí to platit ze svého, může to doplatí z firemních peněz
    na vyplácení nemoc. po 14-ti dnech to vliv nemá, z této náhrady se nesráží ani SP, ani ZP, ani se nedaní, ani to nemá vliv na průměr (jak na dovolenou, tak pro příští nemoc)
    jediné, na co to má vliv, pokud jste žádal o soc. dávky, tak to v tom čtvrtletí nebylo zohledněno, ale, pokud to doplatí nyní, tak to bude zohledněno v tomto čtvrtletí

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).