Re: Vrácení pojist z r.2007-chyba v záko
Asi všichni čekáme, jak nakonec rozhodně soud.
Ale postup je úplně stejný jako když zjistíte chybu. Dát opravné hlášení, žádost o vrácení přeplatku atd. V současné době ale OSSZ nebudou chtít vracet přeplatky z poloviny r. 2007 dokud nerozhodě soud. Na vrácení přeplatku je lhůta 5 let, takže zatím je času dost.
Re: Vrácení pojist z r.2007-chyba v záko
Není jisté, že až rozhodne NSS, že tím je vše jasné.
V každém případě je třeba se připravit na zamítnutí ČSSZ, odvolání
a soudní řízení. nebude to jednoduché, a pravděpodobně stát bude hledat kličky, jak to nevrátit.
Navíc nemáme precedentní právo, takže každý v tom bude individuálně.
Pro Alen1
Podanou žádost bude OSSZ posuzovat podle správního řádu, který např. uvádí:
§2/1 Správní orgán postupuje v souladu se zákony (pokud není jasně definováno jak vybrat daň, tak není možné daň vybrat - to je konstantní judikatura ÚS)
§2/4 Správní orgán dbá, aby při rozhodování skutkově shodných nebo podobných případů nevznikaly neodůvodněné rozdíly.
§4/1Veřejná správa je službou veřejnosti
Pokud rozhodne NSS ve prospěch poplatníků a nepůjde to před ÚS, tak MPSV nemá jinou možnost, než neoprávněně inkasovanou sociální daň vrátit. Jinak je to na interpelaci, odvolání neschopné vlády (která to sice nezpůsobila, ale chová se v rozporu s právem), případně na trestní stíhání (§ 158 TrZ zneužívání pravomoci veřejného činitele).
Jinak judikatura není v souladu s Vaším tvrzením "Navíc nemáme precedentní právo". :-))
Hezký den!
OT - 0+3 nebo 1+3
Vzpomenul jsem si na jeden krásný příklad nejednotného postupu našich soudců, jedná se o problém, zda doměřit v termínu 0+3 nebo 1+3.
První senát NSS v 1 Afs 139/2006 akceptoval nález ÚS I. ÚS 1611/07 o 0+3. Stejně tak osmý senát v 8 Afs 3/2009.
Ale devátý senát prosazuje 1+3 v 9 Afs 42/2008 a názory ÚS ignoruje. Nyní se k němu přidal i pátý senát.
Proto je věc předána do rozšířeného senátu NSS a můžeme se zase těšit na novoty. Furt se něco děje. :-))
Hezký den!
Re: OT - pro Pavla 0+3 nebo 1+3
Zdravím, také jsem se k rozsudku dostala, ale jako dost zajímavé se mi jeví pojednání různých poradenských společností, jeden z nich posílám, přijde mi to dost výstižné a celkem pochopitelně sepsané, ani v Top4 jsem takový článek nezaznamenala, vy ano ..? tady je co jsem objevila
http://www.kodap.cz/cz/aktuality/slozita-sifra-sp-i-p-07-bude-se-zamestnavatelum-vracet-pojistne.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.