Re: Oprava odvodů na SP bez kontroly
Dle mé zkušenosti je potřeba podat opravné přehledy na sociálku za dané měsíce. Pokud jste přeplatili a snížili si následně odvod, tak by se nic stát nemělo.Pokud by to bylo obráceně, vzniklo by Vám penále, ale to se netýká tohoto případu.
Opravné přehledy podat musíte. Pokud by jste si ponížila odvod a nepodala opravné přehledy, vznikne Vám nedoplatek, který bude ČSSZ penalizovat. Při ponižování odvodu vemte v úvahu možnost, že některá platba mohla dorazit po splatnosti a naskočilo Vám nějaké penále.
Díky, asi jsem se nevyjádřila jasně - budu ponižovat vyměřovací základ, tím ponížím odvody, takže sociálka ani v tomto měsíci nepozná, že jsem něco snižovala a k žádnému nedoplatku nedojde, až při kontrole zjistí ponížený VZ a teprve pak mohu podat opravné přehledy, ale ani povinnost opravných přehledů není stanovena zákonem...
Já bych možná doporučovala domluvit se s ČSSZ, možná Vám i poradí, jak nejlépe to vyřešit. Já s nima mám dobré vztahy i zkušenosti. Loni jsem zjistila, že moje předchůdkyně od září 2008 špatně počítala nemocenskou ( první 3 dny platila 60% místo 25%), čímž nám vznikly nedoplatky, domluvili jsme se se sociálkou, opravné přehledy neposílali, až ten poslední byl upravený o zaplacené nedoplatky, ani penále nám nevyměřili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.