Oprava odvodů na SP bez kontroly

• (neregistrovaný)

4. 1. 2010 17:21

Dobrý den, kolegyňky a kolegové, nejdříve jen do nejlepší do nového roku, pevné zdraví, psychickou odolnost, nervy ze železa a srdce ze zlata :) Můžete poradit prosím? Zkoumám, co se může stát z-teli, pokud přeplatí (4 měsíce) na pojistném na SZ a v prosinci si poníží odvody vč. poníženého VZ sám aniž by požádal o kontrolu a vratku pojistného. Přeplatek vznikl, firma nedluží, co se stane, pokud sám poníží odvody? Zkoumám zákony a zdá se, že než to, že to není správné, nic jiného nenacházím. Aby sociálka pokutovala z-tele za viz výše, na to nenacházím oporu v zákoně, projela jsem 589/1992, 582/1991, 552/1991. Ještě mrknu do zákona o nemocenském pojištění, ale zdá se, že se to "jen" říká, že musím požádat o kontrolu a až tehdy sociálka vrátí pojistné, ale oporu v zákoně pro takové tvrzení nenacházím. Je možné, že jsem něco přehlédla. Máte s tím zkušenost nebo víte, na co jsem zapomněla ? Podotýkám, že firma nedluží. Děkuji.
    Našla jsem jen § 17 zákona č. 589/1992 Sb., že přeplatek na pojistném se vrací plátci pojistného, ani tam není na jeho žádost ... a už vůbec není zmínka v zákoně o opravných přehledech. Faktem je to, že přehled má být správný, to ano a pokud za uplynulé 4 měsíce správný nebyl, pak opravné ? Já bych přehledy nechala tak jak byly, protože v té době jsem je považovala za správné, než jsem přišla na chybu a případné kontrole předložím průkaznou evidenci přeplatku - ex tabulky s výpočty. Jak to vidíte vy ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).