Re: Nástup do práce po PPM
No, ono to tak jednoznačné není viz :
§ 241
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné zaměstnankyně prací přesčas. Zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší než 1 rok, nesmí zaměstnavatel nařídit práci přesčas.
Tak že podle mne je základní otázka - brání tomu vážné zdravotní důvody?
Re: Nástup do práce po PPM
omlouvám se , už jsem to opravila
No, ono já bych to posuzovala vše v souvislostech, u takové maminky se dá očekávat, že bude mít často propustky k lékaři a OČR a tomu zaměstnavatel těžko zabrání, zrovna tak jí nemůže přemlouvat, aby čerpala rodičovskou dovolenou, pokud bude mít poloviční úvazek budou potom i ty náhrady menší, asi bych uvažovala o tom, přijmout ještě na poloviční úvazek dalšího zaměstnance (dnes by to snad něměl být takový problém) jiná otázka je to, že až bude chtít paní v budoucnu vrátit úvazek zpět na plný, nemusí jí zaměstnavatel vyhovět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.