Re: přebrání účetnictví
Ze zkušenosti, pokud nechtějí dát el. nebo jinak papírově, je tam problém. Může se vám stát, že předchozí roky nejsou řádně zaúčtovány,a konečné stavy jsou jen na papíře a neodpovídají
skutečnosti.
Rozhodně bych žádala inventarizace a to nejméně rok zpětně.
A zůstatky účtů v případě, že budete něco dohledávat Vám moc nepomůžou.
zůstatky znám, vím co se skrývá na 314, bohužel to co tam je dost často není pravda. Např. na 315....mi viselo, že klient přeplatil nějakou fakturu. Tak jsem tomu věřila, ale přesto jsme chtěla, a´t mi to paní účetní více rozepíše, kdy byla platba, v jaké částce, kterým bankovním účtem hraženo...tz. aby až bychom žádali firmu o tento přeplatek, abych byla schopná jasně říct, tehdy a tehdy jsme vám zaplatili víc a te´d nám to vraťte.místo toho mi paní účetní volala, ono to není přeplatek, je to všechno O.K., já jsme omylem tu faktura zaúčtovala o 150 Kč méně. a takových případů je tam spousta, ještě že jsme rovnou na firmu nevyrukovali, a´t nám něco vrací, byli bychom za pitomce.
Nikdo se nechce dobrovolně zabývat předchozím rokem, to je odpovědnost původních účetních. Ale aby byla schopná řádně zaúčtovat aktuální rok, nemůže mít binec v pohledávkách, závazcích, zápočtech, v platbách, na účtech časového rozlišení.
Jak podle vás dohledá to vaše " vzniknou-li" rozdíly? nemůže celý rok čekat, až něco vyplave.
A co evidence nezaplacených pohledávek pro tvorbu opravných položek. Musí mít podklady z účetnictví z předchozího roku.
Víte, celé čtvrtletí jsem s účetní " vše ladila" - její zůstatky účtů byly katastrofa...evidentně nikdy žádnoun inventuru účtů neděla, prostě co tam bylo, to tam bylo. Takže třeba stav majetku na účtech 022 neseděl s kartami, které předala. Špatně zařazený majetek, v roce 2008 zapomněla přeřadit auto z 1a do 2. skupiny, zůstatky úvěru neseděly se splátkovým úvěrovým kalendářem, různé přeplatky faktur-k nim jsme chtěla přesné rozpisy - kdy co jak bylo placeno, tak ze šesti takových přeplatků si až po mém naléhání našla paní účetní chybu v účtování-zapomněla zaúčtovat jeden řádek faktury, nebo to zaúčtovala omylem bez DPH, nebo zase naopak s DPH. Prostě žádná sranda....myslela jsem, že je povinnost předat účetní záznamy v papírové podobě. Právě mi jde o nějaké dohledání, kdyby ještě něco vyplavalo, abych měla v čem hledat-zůstek je mi opravdu k ničemu, potřebuji přece vědět, jak byla konkrétní faktura účtována. Rozpis účtů mám, tj. třeba účet 314 a na něm 4 položky, takže vím, z čeho se tento účet skládá, myslím, že jsem toho opravdu hodně už dohledala a že snad toho už moc na povrch nevyplave, ale člověk nikdy neví. Vzhledem k tomu, že paní účetní už děla druhé dodatečné..tak fakt nevěřím už ničemu. díky moc
Zkuste ať vám to dají elektronicky např. v Pdf, to umí skoro každý program. V každém případě udělejte mimořádnou inventarizaci pohledávek a závazků.
To vás chápu a v tom je zakopaný pes, nic vám nebude sedět.
Pokud jsou plátci, tak bych rok zpětně chtěla evidenci DPH, kopie přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.