Vlákno názorů k dotazu Mateřská dovolená x rodičovská dovolená od xy5 - Re: mateřská dovolená x rodičovská dovol Vy máte v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2010 9:19

xy5

Re: mateřská dovolená x rodičovská dovol
    Vy máte v pojmech velký chaos. Rodič. příspěvek je něco úplně jiného než rod. dovolená, vůbec spolu nesouvisí - každý se řídí jiným zákonem.
    Pokud jí mat. dovolená končí 4.7., potom nemůže mít přiznaný rodičák (rodičovský příspěvek) od 4.7., ale bude ho mít přiznaný od 5.7. po dobu, kterou si určí - tedy 2 letou, 3 leteou nebo 4 letou variantu.
    Pokud bude chtět od vás (od zam-tele)čerpat dovolenou, potom musí nejpozději požádat (raději písemně) zam-tele, že bude od 5.7. (pozor, jsou tam svátky, takže budete mít placení i za tyto svátky) do .... (záleží, zda má ještě zůstatek D z r. 2009 + celoroční nárok za r. 2010).Dovolená se čerpá, nesmíte ji proplatit!!! Než dočerpá dovolenou, tak by měla zam-tele požádat (také písemně) o čerpání rodič. dovolené. Datum začátku bude následovat po dni, který bude posledním dnem čerpané dovolené. a její délku si může určit - max. ale do 3 let dítěte. 1. PD po 3. nar. dítěte by se měla vrátit zpět do zaměstnání. Čerpání rodič. dovolené nemusí být totožné s pobíráním rodič. příspěvku - to Vás nemůže zajímat, jak dlouho ho bude pobírat.
    Pokud tedy bude čerpat D ihned po mat. dovolené, potom může současně pobírat i rodič. příspěvek, takže bude mít po nějakou dobu souběh příjmů, ale to je v souladu se zákony.
    Pokud by o čerp. D ihned po MD nepožádala, potom by (pokrácenou D za rod. dovolenou od 5.7 do 31.12.2010) čerpala až po návratu z rod. dovolené. Pokud zam-tele nepožádá o čerp. rodič. dovolené, potom jí nemusíte umožnit dřívější nástup do práce než po 3. nar. dítěte.

• 24. 6. 2010 9:45

pavlik (neregistrovaný)

Děkuji za vyčerpávající odpověd. Máte pravdu mám chaos v pojmech, ale odpověd je přesně na to, co sem potřebovala. Zda je možný souběh čerpání ŘD a pobírání rodičovské příspěvku.

• 24. 6. 2010 11:22

středa (neregistrovaný)

super odpověď. Konečně v tom mám jasno i já jako laik, který plánuje potomka :-)

• 25. 6. 2010 7:06

Blanka1 (neregistrovaný)

--dobré ráno, také děkuji moc za Vaše vysvětlení, moooc se mi to hodí:)))))
    od Vás je to vždy super vysvětleno:))) teď si to nepoplést:)))
    ještě jednou moc děkuji
    Blanka

• 25. 6. 2010 7:12

Blanka1 (neregistrovaný)

Ještě jednou dobré ráno, a znovu se vracím k poslední větě. Mám tady maminky co jsou již na rodičáku a žádná z nich něpožádala o čerpání rodičovské dovolené,(zažádaly si o čerpání dovolené) znamená to, že po dovršení 3 let věku dítěte, pokud nenastoupí, s ní rozvazujeme pracovní poměr? nebo se čeká do těch 4 let.. prosím kde bych našla v Zákoniku práce jak to je?
    děkuji moc

• 25. 6. 2010 10:11

Kara (neregistrovaný)

§196 - rod. dovolenou poskytne zaměstnavatel na dobu, o kterou požádá, ne však déle, než do 3 let dítěte. Což znamená, že rodičovská dovolená trvá maximálně do 3 let dítěte. Pokud si o rodičovskou nežádala, má se za to, že chce rodičovskou na maximální možnou dobu, tj. do 3 let dítěte. Čtvrtým rokem už nárok na rodičovskou není, pokud by chtěla být doma i nadále, musela by si nejprve dohodnout neplacené volno, které ale zaměstnavatel nemusí povolit. Pak by jí nezbylo, než se na ukončení poměru dohodnout nebo dát včas výpověď. Pokud by se vůbec neozývala, neplacené volno si nedohodla a nechodila do práce, je to neomluvená absence.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).