Re: Porušuje agentura práce zákon?
- jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách, např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce § 310 Konkurenční doložka
- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou - normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho bude nepřítomnost trvat)
- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu
>>Dobrý den,
>>
>>Před několika dny jsem podepsala pracovní smlouvu s
>>agenturou, která je tedy mým zaměstnavatelem a já
>>budu
>>jako zaměstnanec pracovat pro tzv. uživatele, což je
>>společnost, kam jsem agenturou dočasně přidělena.
>>Prosím tedy o radu, jak se v takovém případě bránit a
>>jak mám dále postupovat.
>>
>
>
>- jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku
>vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem
>pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách,
>např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u
>klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce §
>310 Konkurenční doložka
>
>- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou -
>normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na
>dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci
>stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho
>bude nepřítomnost trvat)
>
>- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o
>práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu
>
Konkurenční doložka by musela být sjednána jako zvláštní dohoda a to za podmínek uvedených ve zmíněném § 310. Spíš si myslím, že tam mají tuto větičku, aby trošku "zastrašili" zaměstnance a osobně si myslím, že takovéto ujednání je neplatné (od tohoto § se nelze odchýlit-viz.§363 odst.2).
Pročtěte si § 308 a 309 ZP týkající se agenturního zaměstnávání, dále § 39 odst. 6) a § 279 odstavec 3).
Poradit se můžete s právníkem z příslušného inspektorátu práce-kontakt najdete na www.suip.cz. Poskytují bezplatné poradenství. Případně se obrátit a úřad práce, který podle zákona o zaměstnanosti může agentury kontrolovat.
>
>
>
Vůbec si s tím nelamte hlavu, protože dle § 19 ZP je takové ujednání neplatné, nejde o žádnou konk.doložku, to si agentura vymyslela, aby si chránila obchodní kontakty. Pokud takovou smlouvu počlete se stížností na OIP, tak se taky může stát, že agentura přijde o licenci. Hlavu hore.
Děkuji za Vaše reakce. Dnes jsem ještě studovala zákoník práce a zjistila jsem, že podle § 310 je taková dohoda
v případě, že ve smlouvě byla stanovena zkušební doba, neplatná. Kromě toho by mi měl uživatel ( tedy společnost, ke které budu dočasně přidělena) v případě, že se mnou bude spokojený, nabídnout spolupráci přímo u sebe. A agentura se takto jenom brání, čímž mi znemožňuje další postup a velmi mě tím znevýhodňuje.
Představte si sebe, na místě majitele takové agentury. Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky, má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho každý agenturní pracovník připravil o klienta?
Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla práci sama?
>
>Představte si sebe, na místě majitele takové agentury.
>Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky,
>má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti
>tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho
>každý agenturní pracovník připravil o klienta?
>
>Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla
>práci sama?
s dovolením, co Vám je po tom? Tazatelka se brání protizákonnému jednání agentury a Vy to tu chcete obhajovat? Tak si vezměte ZP a tiše čtěte. Jestliže se kterýkoliv zam-tel ať je to agentura nebo kdokoliv jiný, chová obdobně, je logické, že chudák zaměstnanec hledá pomoc a radu,jak se ubránit zvůli těch, kteří si založili nějakou firmufirmičku a myslí si , že jsou jako Ford a vybudují na zádech těch makačů dole průmyslový gigant, což se ale mírně pletou, protože jsou v čechách, a proto tyto jejich praktiky a excesy.
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.