Vlákno názorů k dotazu Porušuje agentura práce zákon? od V. - Re: Porušuje agentura práce zákon? - jako zaměstnanec...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2010 22:24

V. (neregistrovaný)

Re: Porušuje agentura práce zákon?
    - jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách, např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce § 310 Konkurenční doložka

- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou - normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho bude nepřítomnost trvat)

- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu

• 28. 6. 2010 9:01

Jitule (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
    >>
    >>Před několika dny jsem podepsala pracovní smlouvu s
    >>agenturou, která je tedy mým zaměstnavatelem a já
    >>budu
    >>jako zaměstnanec pracovat pro tzv. uživatele, což je
    >>společnost, kam jsem agenturou dočasně přidělena.
    >>Prosím tedy o radu, jak se v takovém případě bránit a
    >>jak mám dále postupovat.
    >>
    >
    >
    >- jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku
    >vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem
    >pracovala - podobné i v normálních pracovních smlouvách,
    >např.že se pracovník zavazuje, že nepřijme zaměstnání u
    >klienta zaměstnavatele. Podívejte se do Zákoníku práce §
    >310 Konkurenční doložka
    >
    >- vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou -
    >normálně se takto zaměstnávají pracovníci např. na
    >dobu trvání mateřské, rodičovské dovolené nebo nemoci
    >stálého pracovníka (přitom se dopředu neví, jak dlouho
    >bude nepřítomnost trvat)
    >
    >- bránit se můžete, ale pravděpodobně přijdete o
    >práci. Určitě máte ve smlouvě zkušební dobu
    >
    Konkurenční doložka by musela být sjednána jako zvláštní dohoda a to za podmínek uvedených ve zmíněném § 310. Spíš si myslím, že tam mají tuto větičku, aby trošku "zastrašili" zaměstnance a osobně si myslím, že takovéto ujednání je neplatné (od tohoto § se nelze odchýlit-viz.§363 odst.2).
    Pročtěte si § 308 a 309 ZP týkající se agenturního zaměstnávání, dále § 39 odst. 6) a § 279 odstavec 3).
    Poradit se můžete s právníkem z příslušného inspektorátu práce-kontakt najdete na www.suip.cz. Poskytují bezplatné poradenství. Případně se obrátit a úřad práce, který podle zákona o zaměstnanosti může agentury kontrolovat.

>
    >
    >

• 28. 6. 2010 10:11

pája

Vůbec si s tím nelamte hlavu, protože dle § 19 ZP je takové ujednání neplatné, nejde o žádnou konk.doložku, to si agentura vymyslela, aby si chránila obchodní kontakty. Pokud takovou smlouvu počlete se stížností na OIP, tak se taky může stát, že agentura přijde o licenci. Hlavu hore.

• 28. 6. 2010 20:52

Lejla (neregistrovaný)

Děkuji za Vaše reakce. Dnes jsem ještě studovala zákoník práce a zjistila jsem, že podle § 310 je taková dohoda
    v případě, že ve smlouvě byla stanovena zkušební doba, neplatná. Kromě toho by mi měl uživatel ( tedy společnost, ke které budu dočasně přidělena) v případě, že se mnou bude spokojený, nabídnout spolupráci přímo u sebe. A agentura se takto jenom brání, čímž mi znemožňuje další postup a velmi mě tím znevýhodňuje.

• 29. 6. 2010 8:41

Jitule (neregistrovaný)

Nastudovala jste to dobře! Tak držíme palce!

• 29. 6. 2010 11:30

ag (neregistrovaný)

Představte si sebe, na místě majitele takové agentury. Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky, má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho každý agenturní pracovník připravil o klienta?

Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla práci sama?

• 29. 6. 2010 11:42

pája

>
    >Představte si sebe, na místě majitele takové agentury.
    >Sežene si klienty, zajistí jim agenturní pracovníky,
    >má s tím docela dost práce. Jak se má brátit proti
    >tomu, aby o své klienty přišel? Co by dělal, kdyby ho
    >každý agenturní pracovník připravil o klienta?
    >
    >Proč jste do toho vůbec šla? Proč jste si nenašla
    >práci sama?

s dovolením, co Vám je po tom? Tazatelka se brání protizákonnému jednání agentury a Vy to tu chcete obhajovat? Tak si vezměte ZP a tiše čtěte. Jestliže se kterýkoliv zam-tel ať je to agentura nebo kdokoliv jiný, chová obdobně, je logické, že chudák zaměstnanec hledá pomoc a radu,jak se ubránit zvůli těch, kteří si založili nějakou firmufirmičku a myslí si , že jsou jako Ford a vybudují na zádech těch makačů dole průmyslový gigant, což se ale mírně pletou, protože jsou v čechách, a proto tyto jejich praktiky a excesy.
    >
    >
    >
    >
    >

• 29. 6. 2010 13:00

xJ (neregistrovaný)

Já tedy nevím, ale nechápu poč tady nějaké agentury vůbec máme, zprostředkovávat zaměstnání snad mají úřady práce ne? A iluze o jejich praktikách si asi nědělá nikdo. Je to většinou opravdu jenom tvrdý kšeft s lidmi.

• 29. 6. 2010 13:20

pája

taktak, setkal jsem se několikrát s těmito firmami, ale bez komentáře.

• 29. 6. 2010 13:51

Kara (neregistrovaný)

To víte, že pracovní agentury jsou kšeft. Některá je solidní, jiná mizerná. Ale už jste se někdo setkali s tím, že by ÚP zprostředkoval zaměstnání? Zlatý voči.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).