Porušuje agentura práce zákon?

• (neregistrovaný)

27. 6. 2010 21:04

Dobrý den,

Před několika dny jsem podepsala pracovní smlouvu s agenturou, která je tedy mým zaměstnavatelem a já budu jako zaměstnanec pracovat pro tzv. uživatele, což je společnost, kam jsem agenturou dočasně přidělena.
    Velmi mě zarazila skutečnost, že agentura si v pracovní smlouvě stanovuje podmínku, že já jako zaměstnanec nesmím po dobu jednoho roku vykonávat žádné práce pro uživatele, pro které jsem pracovala. Konkrétně je v pracovní smlouvě uvedeno: "zaměstnanec je povinen zdržet se jakéhokoliv jednání, které by bylo v rozporu se zájmy zaměstnavatele, zejména se zavazuje, že bez výslovného souhlasu zaměstnavatele se po dobu jednoho roku zdrží jakékoliv výdělečné činnosti u uživatele, pro které byl pracovně činný"...
    Domnívám se, že toto nelze stanovit, protože vztahy mezi mnou a agenturou by měl upravovat zákoník práce a tento zaměstnavatel mi přeci nemůže bránit a určovat pro koho budu v budoucnu pracovat.
    Pracovní smlouvu jsem již bohužel podepsala, a tak nyní hledám možnost, jak se proti této "zvláštní" podmínce bránit.
    Dále mě zajímá, zda si agentura může ve smlouvě vymezit jako dobu trvání prac. poměru dobu určitou s tím, že zde není stanoveno kdy a nebo za jakých okolností by tato doba skončila, pouze se zde píše, že je to na "dobu přidělení k uživateli". Nemělo by zde být správně stanoveno nějaké datum či skutečnost?
    Kromě toho mě zaráží , že agentura ve smlouvě píše, že vzhledem k druhu práce nelze určit žádného srovnatelného zaměstnance. Podle mého názoru je to opět pokus o to, aby se agentura nemusela snažit mi zajistit rovné podmínky jako mají kmenoví zaměstnanci uživatele. Když jsem absolvovala vstupní pohovor (v sídle uživatele), bylo mi jasně řečeno, že ta náplň práce je v podstatě stejná u všech zaměstnanců jen se každý stará o svůj svěřený region.
    Prosím tedy o radu, jak se v takovém případě bránit a jak mám dále postupovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).