Re: Pracovní úraz
je v pracovní neschopnosti? Předpokládám, že ano, pak někde uplatňuje vyplácení dávek v nemoci. Měl by kopiii zápisu o úraze doložit k neschopence. Až mu nemoc skončí, měl za jít k ošetřujícímu lékaři a ten mu ohodnotí úraz - tento papír + zápis o úraze + tiskopis o ušlé mzdě zašlete na pojišťovnu u níž jste pojištěni.
Tiskopisy pro lékaře a ušla mzda jsou ke stažení na stránkách pojiťoven.
Z čeho usuzujete, že u DPP není nárok na nic.
§ 366 zákoníku práce
(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
§ 273 zákoníku práce
(1) Plněním pracovních úkolů je výkon pracovních povinností vyplývajících z pracovního poměru a z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, jiná činnost vykonávaná na příkaz zaměstnavatele a činnost, která je předmětem pracovní cesty.
To, jestli zaměstnavatel platí nebo neplatí pojištěn je věc jiná. Pokud neplatí pojištění a Kooperativa nebu platit, zaplatí škodu zaměstnavatel.
Přesně - pracovní úraz je třeba odškodnit z každého typu pracovního poměru.
Kromě toho zaměstnanec nemá jiný pracovní poměr jinde? Je to student, důchodce nebo je na ÚP?
Zřejmě jste nepochopila můj první příspěvek - píši, že neschopenku bude zřejmě potřebovat jinde ne u vás. Pokud je na ÚP nebo u jiného zaměstnavatel - tak pro něj či ÚP neschopenku zcela jistě potřebuje a to včetně kopie zápisu o úraze, aby bylo zřejmé u jakého zaměstnavatele si úraz způsobil.
Neschopenku by měl mít vystavenou pro zaměstnavatele, u kterého má pracovní poměr (pokud ho má), ale tam nepůjde o pracovní úraz, takže odtud odškodnění mít nebude, protože u něj si pracovní úraz nezpůsobil. Zajímalo by mě, jak se vypočte nebo určí odškodnění u DOPP. Měly by to být peníze, které by si dohodou vydělal, kdyby neměl úraz? Kromě toho - DOPP se nezahrnuje do základů, ze kterých se vypočítává promile pro Kooperativu. Takže uhradí vůbec něco Kooperativa?
tak na to jsem se ptala i já a xJ odpověděla uvedením § 366 + 273 Zák.pr.
jenže to asi bude muset nějaké odškodnění vymáhat soudně po zam-teli, pokud on nebude chtět odškodnění zaplatit
Koop. nezaplatí nic - dle mého názoru, protože se na to nevztahuje zák. poj. (zam-tel pojistné z dohod o PP neplatí)
také nevím, jak by se to u DoPP vůbec počítalo, protože on nemá sjednanou přesně dobu (prac. dny), ve kterých měl pracovat
a také se mu ten úraz mohl stát třeba 149. nebo 150. hodinu, takže nevím, co by se odškodňovalo
pokud jde o nějaký malý úraz, nic se asi neděje, horší, když by šlo o úraz s trvalými následky
Ten poškozený je zaměstnaný na dohodu jen u nás, do konce srpna má statut studenta. Taky by mě docela zajímalo, jak to bude s vyplácením nemocenky a jak to bude s hrazením pobytu nemocnice. Jeden bezpečák mi řekl, že až poškozený půjde k doktorovi, tak ten ho ohodnotí bodama, ty body a poplatek, který u lékaře zaplatil donese prý mně a já to pošlu na kooperativu a tohle prý kooperativa zaplatí, tak nevím.Prý nemocenku počítají buď z průměru nebo podle toho, co si vydělal třeba i vloni, to byl totiž u nás také zaměstnaný.
>>
>>tak na to jsem se ptala i já a xJ odpověděla uvedením
>>§ 366 + 273 Zák.pr.
>>jenže to asi bude muset nějaké odškodnění vymáhat
>>soudně po zam-teli, pokud on nebude chtět odškodnění
>>zaplatit
>>Koop. nezaplatí nic - dle mého názoru, protože se na
>>to nevztahuje zák. poj. (zam-tel pojistné z dohod o
>>PP
>>neplatí)
>
>Ten poškozený je zaměstnaný na dohodu jen u nás, do
>konce srpna má statut studenta. Taky by mě docela
>zajímalo, jak to bude s vyplácením nemocenky a jak to bude s
>hrazením pobytu nemocnice.
tak to by mě také zajímalo, asi to budou požadovat po vás (zam-teli)
Jeden bezpečák mi řekl, že
>až poškozený půjde k doktorovi, tak ten ho ohodnotí
>bodama, ty body a poplatek, který u lékaře zaplatil
>donese prý mně a já to pošlu na kooperativu a tohle prý
>kooperativa zaplatí, tak nevím.
poslat jim to můžete, ale musíte napsat, že se jedná o DoPP, takže s úhradou od nich bych nepočítala
zákonné pojištění neplatíte z DoPP (není VZ SP), takže dle mého názoru, nebudou odškodňovat DoPP
Prý nemocenku počítají
>buď z průměru nebo podle toho, co si vydělal třeba i
>vloni, to byl totiž u nás také zaměstnaný.
"Nemocenku" oni nepočítají, odškodnění musíte vyplnit vy (zam-tel) a OSSZ, pokud nemoc trvala déle než 14 KD. Jenže nevyplácíte nemocenskou, tak není co odškodňovat.
Každopádně byste nás mohla potom seznámit, jak jste v Koop. pochodila (zda zaplatili nebo nezaplatili). Jistě to bude zajímat více mzd. úč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.