Re: výpověď a odstupné-prosím
Podívejte se do Zákoníku práce (nahoře na liště) na § 48 až 55.
Zhruba:
a) zkusí vám podstrčit k podpisu dohodu bez odstupného a když podepíšete, máte vy smůlu. Trvejte na dohodě s uvedením důvodu a s odstupným.
b) okamžité zrušení - pro to by musel mít závažný důvod, může tím zkusit vyhrožovat (je to bez odstupného), že se důvod vždycky najde. Na to mu řekněte, že to dáte k soudu a on se lekne.
c) dá vám výpověď a placení se nevyhne
Ale každá strana posuzuje důvody jinak. A jestli je okamžité zrušení platné rozhoduje soud. Nazvala bych to spíš sdělením informace, že se obrátíte na soud. A ne každé porušení je hned na okamžité zrušení PP. To musí být opravdu pouze výjimečné a většinou nelze-li po zaměstnavateli požadovat zaměstnávat zaměstnance po výpovědní dobu, aniž by mu vznikla další škoda.
Já nemám žádný přestupek ani jsem nijak neporušila pracovní kázeň nebo předpisy, prostě nechce mi dát odstupné ani když jsem ochotná podepsat dohodu ve které by byl důvod ukončení PP a z výše odstupného jsem ochotná slevit. Tedˇ mi dokonce ani nechce dát dovolenou, na které jsme byli domluveni, když nepřistoupím na jeho podmínky. Takže jsem jsem jenom chtěla vědět, jestli je nějaká zákonná možnost jak se vyhnout odstupnému, když se nedohodnem. Třeba že na něho nemá. Děkuji za rady a klidný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.