Vlákno názorů k dotazu Daň z pronájmu – podnájem dr. bytu od pája - Re: Daň z pronájmu – podnájem dr. bytu z...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2010 15:39

pája

Re: Daň z pronájmu – podnájem dr. bytu
    z vlastní zkušenosti-od daň.poradce:
    -sjednáno nájemné- pevná měsíční částka, která se daní
    -dále sjednána částka za všechny služby a média, která není příjmem a vyúčtovává se(přeplatek x nedoplatek).
    Vztah pronajímatel x nájemce a nájemce x podnájemce je v tomto případě stejný, jen se to jinak nazývá.

• 4. 10. 2010 17:02

Tomas (neregistrovaný)

Prosím, tak jak z toho ven. Ve smlouvě je to dohromady a jak jsem původně psal, jak mohu za rok 2010 v termínu do 31.03.2011 podnájemci vyúčtovávat přeplatky, nebo nedoplatky, když já vyúčtování od družstva dostanu až v červnu 2011 a to již podnájemce v bytě bydlet nebude. Proto se do smlouvy napsalo 8000,- Kč, ve kterých jsou i ty služby. Smlouva je sice napsána na jeden rok, ale z důvodu o kterém jsem psal na začátku. Reálná doba podnájmu má být 3-5 měsíců, kdy má podnájemce získal svůj byt. To skutečně do nákladů nemohu dát platby, které poukazuji družstvu? Ty se taky nazývají "nájem" a vedle čistého nájmu, příspěvku do fondu oprav jsou tam i ty zálohy za služby. Důvodně předpokládám, že určitě u družstva nebudu mít přeplatek, protože ty zálohy jsou nastaveny pro jednu osobu a teď byt bude užívat osob více. Počítal jsem s nedoplatkem, který přičtu ke své tíži a proto v podnájemní smlouvě o žádném vyúčtování zmínka. Omlouvám se, ale tu smlouvu jsem dostal od družstva jako vzor. Díky za další rady Tomas

• 4. 10. 2010 17:48

pája

ta smlouva je špatná, ale já Vám bohužel o danění a účtování nic radit nemohu, nedělám to, jen jsem poslal osobní zkušenost, díky níž podnájem a danění funguje již několik let bezproblémově. Vyčkejte, třeba se Vám někdo další ozve a poradí.

• 4. 10. 2010 17:49

Tomas (neregistrovaný)

Omlouvám se, ale teď jsem našel v diskuzi z 8.3.2010 obdobný problém "Pronájem bytu - nepodnikatel" a tam nějaké východisko nabízejí. Od celkové částky odečíst zálohy za služby a to má být vlastně příjem, pokud tomu správně rozumím. Ne, že bych Vám nevěřil, ale teď nevím, na čem jsem.
    Prosím poraďte Tomas

• 4. 10. 2010 17:51

pája

údajně: neručím- skutečně odečíst všechny služby, co zbyde, měl by být nájem a příspěvek do fondu oprav a údržby, který by se měl prý taky danit, ale vyčkejte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).