Re: životní pojištění zaměstanců v 01/20
V průběhu roku jsem převzala firmu, kde to bylo zavedeno tak, že PLATBA v prosinci byla uvedená jako náklad prosincový - ne listopadový. Chci tuto praxi od nového roku opravit, aby listopadový předpis byl hrazen v prosinci.
Ale mám problém - v roce opravy budu mít na nákladovém účtě 13 plateb. Nenapadá někoho, jak z toho ven?
v lednu - úhrada v půlce měsíce (vlastně prosincová) a k tomu náklad
a další předpis (náklad) z lednových mezd
Problém je v tom, že některé pojištovny (tudíž i firmy, které přispívají) umožňují placení příspěvku v prosinci na listopad (nastaví neupomínkovat).Pojistné - příspěvek je splatný ke dni počátku pojištění a pak v domluvených intervalech. Z toho vzniká nesoulad.
Nejprve bych asi spíše, než se pustíte do této změny zjistila na pojišťovně, na který měsíc to mají předepsáno.
Mohlo by se vám totiž stát, při změnách ( příchody, odchody zaměstnanců), že to pak nebude sedět a budete s tím mít zbytečné problémy.
Odchod zaměstnance z této firmy už jsem měla. Taky i převod - zaměstnanec požádal o sloučení jeho dvou příspěvků pouze do jedné smlouvy.
Myslíte tedy, že to mám nechat, jak to je?
Mě na tom vadí, že pokud to "neproženu" přes mzdy, nedostanu informaci o příspěvcích firmy na ŽP a PP na výplatní pásku. A tam by měla být taková informace.
A když to bude ve mzdách, nezapomenu za "vytvoření" předpisu a opravdu platbu odešlu. (už se mi taky stalo, že jsme jeden měsíc neposlali)
Děkuji za názory a připomínky
Přes mzdy to přece můžete dát. Jen bych asi podle situace upravila vnitřním předpisem, že částka příspěvku odvedená v prosinci z listopadových mezd je platbou na ŽP za prosinec. Ve firmách toto dělá problém jen, když se zavádí nový příspěvek nebo zaměstnanec ukončuje. Ale to se dá ošetřit.
Paní Max já se chci ujistit,v prosinci 2010 při zúčtování mezd za listopad jste to měla zaúčtováno jak?
Na 527? Jako platbu za prosinec?
Protože já tam pořád vidím, že když to budete chtít takto přehodit, pak budete mít jakoby za prosinec 2x.
Nicméně když vyjdu z daňových zákonů, pak platby do limitu 24000 kč jsou pro zaměstnance bez dopadu na dodanění a pro firmu je to stejně daňový náklad.
Ano, mzdy za listopad - účtování jako prosincová platba na 527 s prosincovým datem.
Ano, já vím, že když to přehodím, tak budu mít jakoby prosinec 2x. O to mi právě jde. Jak zaúčtovat tu "přebývající" platbu (předpis). Lidi v rámci jednoho kalendářního roku dostanou 12x, vejdou se do limitu. Jde mi o nákladový účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.