Re: Minimální mzda
Jde o zaměstnance (5 let) teď byli zaměstnanci právě převedeni pod novou firmu a obdržel za měsíc únor výplatní pásek na kterém je uvedena hrubá mzda 5900,- což se mi opravdu nezdá. Podle toho co jsem viděla tak bych řekla že firma zaměstnance pěkně podvádí. Co by měl zaměstnance v tomto případě teda udělat.
Předchozí zaměstnavatel ukončil pracovní smlouvu se zaměstnanci a ti přestoupili k jínému zaměstnavateli. v pracovní smlouvě je uvedenu mzdu která je tvořena pevnou složkou a pohyblivou. Pevná složka je dána 50Kč/hod. Zaměstnanec není invalida, nebyl nemocen, neměl neplacené volno. (odpracoval 20 dní 160 hodin) .
Tak nevím co stím ???????
jestlliže tedy splňuje všechny obecné přepoklady pro vyplácení mzdy, sjednané v PS, tak za 160 hod. má mít mzdu 8.00.-Kč, k tomu případně něco pohyblivého. Vámi uváděná mzda(předpokládám, že je v hrubém) je jasně pod touto hranicí, takže zam-tel porušil ujednání PS a zam-ce prachsprostě okradl.
Já bych doporučil, pokud má zam-nec zájem i nadále tam pracovat, písemně vyzvat zam-tele k doplacení zbývající částky mzdy, jinak bude následovat stížnost na OIP, která by mohla skončit fin.postihem zam-tele.
Pokud tam nechce dále pracovat, má možnost okamžitě zrušit PP dle § 56 b) ZP s nárokem na odstupné(3xnásobek).
Určitě tam nehraje roli ani např. exekuce nebo nějaké srážky, Vámi uváděná mzda ja hrubá, ano?Čili jasně neodpovídá sjednané mzdě v PS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.