Re: co doložit
vemu to od zacatku. psala jste ze mate nekoho na dohodu, ze ano. Pak jsem ja nepochopil, proc chcete nejaky dotaznik ci dobrovzdani zamestnance na dohodu ze nema exekuci nebo nejaky papir od jeho zamestnavatele, ze nema exekuci.
Exekuce srazite az pokud vam prijde exekucni prikaz do vasi datove schranky ci na postu u osvc nemajic datovou schranku.
Do te dobry nesrazite nic. Nepidite se po tom zda ma ci nema exekuci i kdyz vite ze treba ma, nemate exekucni prikaz doruceny, tak se nic nedeje.
snad je to srozumitelne.
Naprosto srozumitelné. Bohužel zákony tak srozumitelné nejsou. Např podle ZP se z DPP exekuce sráží, ale podle OSŘ nikoliv.
§ 294
(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
Tomuto ustanoveni rozumim, ale ... Zamestnanec ma radny pracovni pomer a zde je zamestnan na DPP. Takze uz jestli dobre ctu toto dodrzet nemusim. "... u koho naposledy pracoval ...."
Jeste jsem se nesetkal s tim, ze by me nektery exekutor pokutoval ci zaloval, ze jsem nesrazel a mel jsem si info zjistit i kdyz takovy zamestnanec opravdu nekde skonci, me to nenahlasi a ja nesrazim. A to je rada exekutoru dost neodbytnych.
Prijde zamestnanec do prace. Ja se ho optam zda nekde je mu neco srazeno, on odveti ze ne. Tim to pro mne konci. V momente kdy mi prijde do datove schranky exekuce zacinam srazet.
Pokud zamestnanec se chce exekuci sam zbavit a zaplatit, tak se o toto stara a se zamestnavatelem to korektne resi. Takovych tu mam taky mraky. Zatim ani s jednou sortou dluzniku zadny problem ze strany exekutorske komory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.