Re: DPH - faktura do SK podnikateli/nepl
Dobře, děkuji. Můj FÚ mi to také tvrdí, ale dost dobře to nechápu z hlediska zákona (logicky ano - pokud odběratel není plátce/osoba registrovaná k DPH, nemůže přiznat daň a současně případně uplatnit odpočet; není možný reverse-charge).
Můžete napsat o jakou službu se jedná? Dle mých informací, pokud je služba dle § 9, tak se podnikatel stává přijetím plátcem §94 ods 8 podle našeho zákona. Členové EU by měli mít to samé, ale asi v jiných §.Směrnice 2006/112/ES článek 196. Nezapisuje se však do SH.
Ptám se na každým školení na tuto situaci a vždy mě ujistí - fakturovat bez DPH a nezapisovat do SH pokud v době podání nemám DIČ k DPH.
Teď nevím, zda se jedná o neznalost přednášejicích nebo FU. Zeptali se alespoň o jakou službu se jedná a pro koho?
Pokud by to bylo naopak a fakturoval slovák plátce neplátci (podnikateli) v ČR, tak ten v ČR má povinnost se registrovat a ihned odvést daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.