ještě jednou rozdělení zisku -judikatura
Dobrý den,
děkuji za Vaši radu, ovšem po prostudování judikatury jsem došla k závěru, že tato zřejmě chrání především akcionáře, a právě na s.r.o., speciálně s jedním společeníkem, by opravdu mělo být použito přiměřeně- můj laický názor, nejsem právník.
Ve všech diskuzích, co jsem prošla, se neřeší, že se nemůže toto provést kdykoli, při dodržení podmínek naplnění rez.fondu, výše vl.kapitálu a zřiz. výdajů), jen jsem nenašla případ opakovaných výplat podílů na zisku, většinou se to provádí jednorázově, to je mi jasné...
"Rozhodnutí o rozdělení zisku sice nemusí být přijato na stejné valné hromadě, která bude schvalovat účetní závěrku - musí však být přijato ve lhůtě uvedené v § 184a ObchZ (šest měsíců od skončení účetního období)."
Nerozumím této pasáži, jak tedy ošetřit rozdělení zisku minulých let??? např. zisk vznikl v roce 2008, byl převeden na nerozdělený zisk a společník si chce nyní postupně vyplatit.. přece to musí nějak jít udělat ...
Re: zmíněný judikát - podrobnější výklad
Nebudu ani tady doporučovat, aby se společnost s.r.o. nedržela závěrů rozsudku.
Z právních názorů aplikovatelnosti na s r.o. vyjímám.
--------
Za pozornost stojí též skutečnost, že výše uvedené závěry je možno aplikovat i na poměry společnosti s ručením omezeným (podle ustanovení § 123 odst. 2 ObchZ se ustanovení § 178 odst. 2 ObchZ použije přiměřeně a podle ustanovení § 128 odst. 1 ObchZ se valná hromada, která schvaluje řádnou účetní závěrku, musí konat do šesti měsíců od posledního dne účetního období).
------------------
Můj osobní názor - zbytečně si komplikujete život.
Když si uvědomím, že při vašem modelu budete prakticky po 6 měsících vždy měsíčně zpracovávat "rozhodnutí jediného společníka",
chystat příkaz na srážkovou daň, a ještě pak zpracovávat daňové trvzení ke srážkové daní, mezitím také mimořádnou závěrku, tak společník tu spoustu práce ani neocení.
Já bych do toho nešla.
Promiňte, ale ne vše,co si vymyslí společníci a jednatelé je životaschopné, a je na vás abyste to argumentačně zvládla.
Navíc nechtěla bych, být vámi po několika letech riskovat nějakou náhradu škody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.