Re: prosím - insolvence, nikdo neporadí?
1) skutečně je DUZP pohledávky 30.2. 2008 ? Únor měl v r. 2008 29 dní. Jednalo se o přestupný rok. Tříletá lhůta začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž došlo k zd. plnění, tj. od 1.3.2008. Končí 28.2.2011.
2) Ano. Viz zákon o DPH :
§ 46 Daňový doklad při provedení opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení
(1) Daňový doklad při provedení opravy výše daně podle § 44 odst. 1 obsahuje
a) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání věřitele,
b) daňové identifikační číslo věřitele,
c) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání dlužníka,
d) daňové identifikační číslo dlužníka,
e) spisovou značku insolvenčního řízení,
f) evidenční číslo daňového dokladu,
g) evidenční číslo původně vystaveného daňového dokladu,
h) datum vystavení daňového dokladu,
i) datum uskutečnění p ů v o d n í h o plnění,
j) celkovou dlužnou částku,
k).......
děkuji. S tím datumem jsem se přehmátl, má to být 30.3. Defacto teda tuto fakturu s tímto datem jsem už prošvihnul na vrácení DPH. Ale v účetnictví mám ještě dvě pro tohoto odběratele, které mají zd.plnění v červnu 2008, tak to ještě stihnu.
Akorát moc nechápu, když napíšu do opravného daňového dokladu datum vystavení dnes a datum odpočtu 2008, tak mi to v programu Pohoda nevezme pak do daňového přiznání. Nebo tam mám nechat datum DUZP červen 2011 a v textu dopsat, že se jedná o opravný doklad, který měl DUZP 30.6.2008? V paragrafu 46 a 44 jsem sice našel, že má obsahovat původní DUZP, ale nechápu, jestli to myslí na nově vystaveném dokladu nebo jen v poznámce. Vím, je to asi přiblblý dotaz, ale ještě jsem se s tím zatím nesetkal.. Děkuji moc.
Připojím se, co se myslí v § 46 odst. j) celkovou dlužnou částkou? Domnívám se, že jen ta DPH, která pak vstoupí i do daňového přiznání, a chceme od FÚ jako věřitel zpět, ale mám na druhou stranu info, že na faktuře má být základ daně, daň jako na běžné faktuře, ale z čeho to vyplývá? Na školení jsem nebyla, tak nevím. Přece to není opravný daň. doklad (dobropis).
Ne, dlužná částka je celková částka na faktuře.
Velmi dobré vodítko najdete :
Zde na liště Zákony-Daně a poplatky-Informace k novele zákona o DPH od 1.4.2011-bod 4) Oprava....Otevřete podtrženou Informaci-Oprava...a pak Dokument ke stažení
Přímá cesta je pak tato:
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_od_01042011_Oprava_vyse_dane_u_pohledavek_za_dluzniky_v_insolvencnim_rizeni.pdf
Dlužná částka je celková částka na faktuře, ale já přeci nedobropisuji tu celkovou dlužnou částku, když je možnost, že při skončení ins.řízení mi můžou něco zaplatit. Chci jen navrátit zaplacené DPH.
Vůbec nevím, jak to mám v opravném daňovém dokladu vše napsat. Co v mínuse, co v pluse... jsem uplně zmatený. Chtělo by to nějaký tiskopis na to. :(
Ještě prosím, dělá se na každou původní fakturu jedna nová dle § 46 nebo se může udělat jedna a do ní zahrnout všechny původní? § 44 odst. 9 mě mate, v praxi je asi lepší (nebo povinnost?) na každou původní jednu opravnou.
A má na té opravné být Datum zdanitelného plnění? V § 46 to není, někde na webu psali, že na daň. dokladu mají být obvyklé náležitosti plus § 46, což se mi nezdá.
Pozor! Nejedná se o dobropisování pohledávky, ale o o p r a v u d a n ě. Systémově se to bude podobat dobropisu, ale řešíte jen daň!
Takže vystavíte opravný daňový doklad (zvlášť každý) jakobyste dělal dobropis, ale neúčtujete o něm jako o dobropise. Pohledávka stále zůstává v účetnictví. Pouze bude snížená o daň.
Příklad, jak bych to řešila já:
pohledávka původní
311/6xx.xxx 5000,-Kč příslušný kód ZD (dle Vašeho programu)
311/343.xxx 1000,-Kč (20%) příslušný kód DPH
opravný doklad účtujte přes vnitřní zúčtování
395/395 - 5000,-Kč příslušný kód ZD
311/343.xxx -1000,-Kč kód DPH
Kdyby náhodou byla v budoucnu zaplacena celá pohledávka, tak daň opět zaúčtujete a odvedete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.