Vlákno názorů k dotazu Tip na slušného exekutora od ... - Re: Tip na slušného exekutora Tedy, že mají exekutoři...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2011 15:23

... (neregistrovaný)

Re: Tip na slušného exekutora
    Tedy, že mají exekutoři až takto vyprázdněné močové měchýře... Přečtěte si exekuční řád 120/2001 Sb., abyste byl silnější při argumentaci a nepodával dotaz způsobem, že snad musíte exekutora prosit. Exekutora klidne obejděte (jenom si ho vyberte, třeba někde blízko vašemu bydlišti) a návrh na nařízení exekuce dejte přímo soudu místně příslušnému sídlu vašeho dlužníka s uvedením exekutora, kterého jste si vybral. Na uzavírání smlouvy o odměně se samozřejmě vyprdněte i v budoucnu. Exekutor může chtít pouze ZÁLOHU na náklady exekuce (její max výše viz §12 vyhl. 330/2001 Sb.) a pokud zjistí, že dlužník je nemajetný a náklady převýší zálohu (to si nedovedu představit), tak tomu se říká podnikatelské riziko, vy neplatíte nic.

• 24. 6. 2011 16:22

credo (neregistrovaný)

Sice nemám zkušenosti, ale zase jsem si to nastudoval :-)

Návrh na nařízení exekuce mohu na soud podat buď já sám, anebo prostřednictvím exekutora. I když návrh podám já, musím v návrhu určit konkrétního exekutora, který exekuci provede a toho soud pověří.

Proto teďka oslovuji exekutory, abych věděl, kdo tu odměnu bude chtít a kdo ne, a toho "slušného" v návrhu určil jako mnou zvoleného.

Oslovil jsem 6 exekutorů v Praze:
    a) z 6 oslovených chce odměnu zaplatit 6, i to v případě, že nic nevymůžou
    b) 4 nepožadují zálohu, 2 požadují
    c) z 6 exekutorů požaduje 6 podepsat smlouvu o provedení exekuce, ve které se zavážu, že odměnu a náklady zaplatím. Jednu takovou smlouvu jsem již dostal a je tam mj. ujednání, že souhlasím s výplatou vymoženého plnění teprve po odečtení té odměny. A v případě zastavení exekuce hradím odměnu a náklady já.

Takže exekutor nic nevymůže a já mu budu muset coby věřitel zaplatit nejméně 7800 Kč vč. DPH, tj. 3000 Kč odměna a 3500 Kč paušální náhrada nákladů (a pokud prokáže skutečné náklady, může se náhrada nákladů vyšplhat i do závratných výšin).

Druhá možnost je výkon rozhodnutí. Abych ale mohl podat soudu návrh na výkon rozhodnutí, musím mít znalosti o majetku dlužníka, a přímo v návrhu označit, co má soud sebrat (třeba uvést číslo účtu dlužníka).
    Jenže já znalosti o majetku dlužníka nemám, proto je pro mě výhodnější "zkusit" exekutora. To ale také není dobrej kauf. Tak teď nevím :(

• 24. 6. 2011 18:12

... (neregistrovaný)

Pokud jste studoval, tak nikoli pečlivě. Smlouva o provedení eekuce nemusí být vůbec uzavřena a po přečtení §90/2 vám dojde, že tuto smlouvu by rádo s oprávněným uzavřelo 10 z 5 exekutorů. Když toto víte, tak při znalosti skutečnosti, že návrh můžete podat sám, nechápu vaše neustálé hledání exekutora, který tuto smlouvu (a v ní smluvenou odměnu) nepožaduje. Vaším kriteriem pro výběr exekutora by měly být výsledky jeho práce - zkuste spíše googlit ke zkušenostem oprávněných na práci konkrétního exekutora.

• 24. 6. 2011 18:59

credo (neregistrovaný)

No já googlím, jako divý, ale po internetu jednoznačně dominují nářky dlužníků nad "zvůlí" exekutorů, věřitelé své dobré/špatné zkušenosti moc neventilují, proto se zkouším ptát zde na fóru, kde se vyskytují účetní rozličných firem a jistě se už s exekucemi setkali.

Jak odkazujete na §90 odst. 2 - exekutor a oprávněný "mohou" uzavřít smlouvu - potíž je, že já jsem ta slabší smluvní strana (něco po exekutorovi chci já, ne on, on mě nepotřebuje, já jeho ano). Exekutorů je 140, konkurence nízká a moc si vybírat nemůžu.

Ale jestli jsem Vás správně pochopil - když si vytipuji exekutora, podám JÁ návrh soudu, v návrhu určím exekutora, soud exekutora pověří a zašle mu usnesení o nařízení exekuce - tak exekutor mě nemůže dodatečně nutit k podpisu smlouvy (protože už tady je pověření soudu)?
    Kdežto když podám návrh prostřednictvím exekutora, tak to exekutor na mě bude zkoušet a tu smlouvu mi strkat pod nos, abych ji nejdřív podepsal a teprve pak provede exekuci?

Aby to nedopadlo tak, že já odmítnu smlouvu podepsat, a on nebude nic vymáhat (bude to u něj ležet 3 roky....), čímž mi dá najevo, že dokud nepodepíšu, nehne prstem.

• 24. 6. 2011 19:38

... (neregistrovaný)

Ano, pochopil jste mě správně, exekutor vás nesmí odmítnout (výjimky v §29-§30). Určitě si přečtěte
    http://www.mesec.cz/clanky/je-smluvni-odmena-exekutora-moralni/
    s autorem článku plně souhlasím a shodně s ním se domnívám, že smluvní odměna je prachobyčejný úplatek, který musel být do zákona protlačen lobbingem a v zákoně nemá co dělat, když exekutor nemá za povinnost skládat oprávněnému účty o úkonech, které ve věci koná.

• 24. 6. 2011 19:45

... (neregistrovaný)

Jinak mezi exekutory panuje tvrdé konkurenční prostředí (už se šušká o prvních bankrotech), určitě nejste slabší smluvní strana a nenechte se exekutorem do této pozice vmanévrovat - jak jsem psal, klidně ho obejděte.

• 24. 6. 2011 20:22

credo (neregistrovaný)

Vidím, že se vyznáte, dám tedy na vás. Děkuji za zkušenosti a rady!

P.S. asi neexistuje žádný web podobný jako znamylekar.cz nebo znamysoudce.cz - ale o exekutorech?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).