Re: hrubé porušení pracovní kázně
No, záleží na tom, jaké máte s bývalým zaměstnavatelem vztahy. Pokud nejsou úplně růžové, můžete se dostat do poměrně nepříjemné situace. Krom toho, že samozřejmě přijdete o odstupné, může vás bývalý zaměstnavatel zažalovat o náhradu škody vzniklé tím, že jste nedodržel výpovědní dobu. Na rovinu, já osobně bych to na jeho místě udělal, protože to z vaší strany je zcela jednoznačně nefér a protizákonné. Pokud jste např. automechanik a majitel musí po vašem odchodu omezit provoz servisu, může po vás chtít ušlý zisk za dobu od vašeho odchodu do konce výpovědní doby, tj. po dobu, kdy musel prokazatelně omezit provoz a vznikla mu tím škoda.
O odstupné mi samoszřejmě nejde. Když chci sám od sebe odejít, tak nemůžu přeci požadovat odstupné a navíc, když chci odejít způsobem, že nepříjdu do práce. Více starostí mi dělá postih, který můžu dostat. Pracuji na pozici, která nebude mi dopad na provoz v práci a zaměstnavatel by mi asi těžko prokazoval ztrátu zisku, ale mám z toho docela obavy.
Jste si jistý, že nemůže zaměstnavateli vzniknout škoda?
A pak byste měl také přemýšlet trochu víc dopředu. Budete mít na výstupních papírech hrubé porušení pracovní kázně, to není nikde dobrá vizitka.
Nebudete mít také ukončen pracovní poměr, budete mít souběh, což vám zkomplikuje život i jinak, při souběhu podáváte daňové přiznání za rok 2011 - další náklady navíc.
Napadají mě např. tyto náklady zaměstnavatele
- zdravotní pojištění, které musí zaměstnavatel za zaměstnance platit při neomluvené absenci
- pokud budou muset Vaši práci vykonávat jiní pracovníci nad rámec své pracovní doby, tak náklady na práci přesčas
- náklady na náhradního pracovníka, najatého z pracovní agentury (resp.rozdíl mezi mzdovými náklady na stálého pracovníka a celkovými náklady na externího pracovníka)
- náklady na zapracování externího pracovníka
- provize agentuře práce
- náklady na právníka
- soudní poplatky
- ...
Zákoník práce § 250
Soudní rozsudky, např. Nejvyšší soud ČR 21 Cdo 1852/2003
Pokud s Vámi zaměstnavatel ukončí PP dle ZP § 55, budete mít toto uvedeno v potvrzení o zaměstnání. Pokud by Vám nevyšlo nové místo, nebudete mít nějaký čas nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Zákon č. 435/2004 Sb. - o zaměstnanosti, § 39
Většinou se tyto případy řeší nalezením náhrady na pracovní místo a jejím zaškolením, domluvením se na dovolené,...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.