Re: DPP - student
Co s tím? Teď už asi nic, když to nemáte sjednané v dohodě. Leda pokud by to do dohody dali dodatečně.
Co se týká daní, tak podepiště prohlášení poplatníka a uplatní se vám v každém měsíci sleva na poplatníka. U DPP při podepsaném prohlášení se do výše měsíční odměny cca 13100,- Kč nebude platit žádná dań. Pokud by byla odměna vyšší, můžete požádat zaměstnavatele o roční zúčtování a zaplacená dań se vám vrátí, případně si můžete podat daňové přiznání.
Dobrý den.
Na mzdovém oddělení mi řekli, že se mi nevrací daně, protože: "Smlouvu jste měl až na konci měsíce, kdy jste odpracoval pouze 4 dny, v dalším měsíci by vám to už mělo vyjít." Potom jsem se ptal dál a dozvěděl jsem se, že "mělo by vám to vyjít" znamená, že určitě za příští měsíc mi daně brát nebudou a když ano, tak jen malé procento. (zajímavé...)
Tu částku kterou mi zdanili v první výplatě, což bylo těch 15% z 2200 mi prý vrátí v příštím roce.
Tzn,, že tomu sami na mzdovém nerozumí pořádně.
Můžu jim věřit? Opravdu něco takového existuje, že když nemám smlouvu na celý měsíc, daň se vrací až zpětně?
Díky, pěkný den.
Pravděpodobně neměli jistotu, že jste v tom měsíci neměl jiné zaměstnání. V případě, že se během měsíce mění zaměstnavatel, smí se sleva na poplatníka uplatnit jen jednou. Uplatňuje ji ten první, pokud se zaměstnanec nedohodne jinak.
Srovná se to v ročním zúčtování daní nebo v daňovém přiznání.
Daň je vždy 15 %, ale po odečtu slevy na poplatníka 1970,- Kč vám nemusí vyjít žádná nebo, jak říkali v účtárně, "malé procento".
Myslím, že tomu rozumí, ale nedokázali vám to vysvětlit. Nevím, jestli já jsem to vysvětlila srozumitelně. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.