Re: starobní důchodce a zprostředkování
V pojišťovně mi dnes dali smlouvu týkající se vykonávaní zprostředkovatelské činnosti podle občanského zákoníku §774 a víc mi k tomu neřekli. Prosím poraďte jestli budu danit za rok 2011 i příjmy, které budou menší než 20 000,- a podle §7 nebo §10.A co soc. poj. a zdravotní, mám platit zálohy, když nemám IČO?
POdle § 7. Na § 10 zapomeňte, nebude se jednat o příležitostný příjem.Budete podávat DP pod svým r.č.Zálohy první rok platit nemusíte, až podle výše příjmů za první rok. Nepřesáhne-li daňový základ za r.2011 částku 59.374,- nebudete odvádět SP. ZP odvedete z každé vydělané koruny.
Malé doplnění - první rok nemusíte platit zálohy na pojištění, ale nahlásit se jako OSVČ (vedlejší činnost) na úřady musíte. Na FÚ do 30ti dnů, na OSSZ a zdravotní pojišťovnu do osmi dnů od začátku podnikání.
Pozor, na OSSZ se nesmíte ani omylem přihlásit k nemocenskému pojištění. Jen k sociálnímu pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.