Vlákno názorů k dotazu Předčasný starobní důchod - potvrzení od all - Re: předčasný starobní důchod - potvrzen Ukončení PP dohodou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2011 12:05

all (neregistrovaný)

Re: předčasný starobní důchod - potvrzen
    Ukončení PP dohodou můžete kdykoliv. Pouhá žádost o předčasný důvod ještě neznamená, že důchod bude přiznán. Takže směrodatné je rozhodnutí o přiznání důchodu, které ovšem může obdržet později, protože teď toho mají určitě hodně.

• 16. 9. 2011 13:04

jitka++ (neregistrovaný)

Nakonec jsem se na tohoto zaměstnance ptala přímo na sociálce. Tenhle dopis fakt neznamená že důchod přiznali. Ale jelikož jde o předčasný důchod, nesmí mít příjem z PP ode dne kdy má důchod. Pán na sociálce říkal, že nepřiznávaj jen ve vyjímečných případech (cizinci atd.), takže jemu bude určitě přiznán a máme PP poměr ukončit k 18.9. Ještě mě pochválil že mám o zaměstnance starost, ale přece mu neukončím PP, když nemám někde dáno že mu důchod na 100 % přiznaj.

• 16. 9. 2011 13:15

all (neregistrovaný)

Ovšem správně není vaše starost, kdy a jak ukončí pracovník pracovní poměr.
    Odchod do důchodu není zákonným důvodem ke skončení pracovního poměru, takže je na pracovníkovi, jak a kdy požádá o skončení PP dohodou, nebo dá výpověď.
    A tak jednoduché už to nebude, protože s prodlužováním délky pojištěné doby pro vznik nároku na důchod, bude přibývat těch, kteří toto nesplní a důchod jim nebude přiznán.
    Navíc zaměstnavatel na dohodu o ukončení PP není povinen přistoupit, takže vy opravdu konáte dost nad svoje povinnosti vůči zaměstnanci. Takže snad byl aspoň dobrý a vaši vstřícnost ocení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).