Re: Práce na zkrácený úvazek a RD
Promiňte, můžete mi to prosím napsat jak pro "hloupýho"? nějak se v těch zkratkách nevyznám. Takže po rodičovské dovolené, kterou budu mít na tři roky, mi bude muset zaměstnavatel nabídnout pracovní pozici dle smlouvy nebo když dojde na nejhorší - výpověď z nadbytečnosti, budu mít při zkráceném úvazku nárok na odstupné? Omlouvám se, že se ptám jak tatar, ale v tomhle ohledu jsem opravdu mimo. Ještě jednou děkuji za odpovědi
Re: Práce na zkrácený úvazek a RD
Máte pracovní poměr. Máte kratší pracovní úvazek, ale "práva" máte stejná, jako kdybyste měla plný úvazek. Půjdete na mateřskou (ta je zhruba půl roku), pak zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou. Můžete požádat o tak dlouhou dobu rodičovské, která Vám bude vyhovovat, nejdéle ale do 3. narozenin dítěte. Pak rodičovská končí. (Na úřadě také požádáte o rodičovský příspěvek, ale ten s délkou rodičovské dovolené nesouvisí). Až uplyne doba rodičovské dovolené, o kterou jste zaměstnavatele požádala, tak se vracíte do práce. Zaměstnavatel Vám musí začít přidělovat práci dle pracovní smlouvy (tzn. takový druh práce, jaký máte smluvený). Když pro Vás práci nebude mít, může Vám nabídnout jinou. Když ji nepřijmete (nepodepíšete změnu pracovnií smlouvy), tak budete pro něj nadbytečná a buď se s Vámi dohodne na ukončení z důvodu nadbytečnosti nebo Vám bude muset dát výpověď z důvodu nadbytečnosti. V obou případech bude náležet odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.