Re: nemocenská a dovolená
co nejste?
jestli zpracováváte mzdy, pak lituji vaše zam-ce
přečtěte si Zákoník práce, tam je o dovolené napsáno vše
nejprve musíte zjistit, zda mají vůbec nárok na dovolenou
pokud nemají odpracovaných alespoň 60 PD, pak je nárok za odprac. dny (za každých odprac 21 PD je nárok na 1/12 celor. nároku)
po odpracovaných 60 PD sledujete zameškané prac. dny, pokud jich je 100 a více, pak dochází ke krácení (také vždy o 1/12 celor. nároku)
při nástupu do zaměstnání v průběhu měsíce zjišťujete, zda byl nebo nebyl před tím u jiného zam-tele
já mám jednu knížku, kterou mi doporučil jeden poradce, v některých věcech se ujišťuji někde jinde. O těch 60 PD je tam psáno. ale 100 PD jsem tam nenašla. tam sem našla jen to krácení po 21 neodpracovaných dnech. tak proto jsem se ptala. všichni nejsou géniové. já sem nic zatím nekrátila, proto jsem se zeptala. Už mě chápete proč jsem se zeptala?protože jsem znala dvě verze
jěště jednu malou věc.chci vám všem PODĚKOVAT za radu a jsem za to velmi ráda. dále bych už to nerozebírala. Já se ptám na důležité věci.když se dívam na některé dotazy (např. jak zaúčtovat zápočet faktur), tak mi toto přijde zvláštní a na to se jim odpovídá hned a bez urážek.nechci urazit lidi kteří se na takové věci ptají. prostě potřebují poradit a radši se chtějí ujistit.
Ovšem vy jste radu dostala hned na začátku - prostudovat si zákoník práce, protože tady jste se nechtěla se ujistit nebo něco doplnit, protože vy o tom nemáte ani ponětí, takže to se pak těžko radí. Napřed totiž musíte ten zákoník práce pročíst a teprve potom listovat v nějakých knížkách, bez základního povědomí o příslušných § vám žádná knížka nepomůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.