Vlákno názorů k dotazu Přecenění zahraničních faktur od JirkaZ - Re: Přecenění zahraničních faktur Majitelé na konci roku pravděpodobně...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2011 16:08

JirkaZ (neregistrovaný)

Re: Přecenění zahraničních faktur
    Majitelé na konci roku pravděpodobně nechtějí být překvapeni výší kursových ztrát.

Není to zrovna obvyklé, konec konců dělám to taky. Přepočtu všechny cizoměnová aktiva a pasiva v Excelu jako jedno číslo proúčtuji proti bankovnímu účtu v EUR, který generuje největší rozdíly. Pro tyto zápisy mám speciální řadu dokladů, kterou na konci roku srovnám do nuly a vypočtu nerealizované kursové rozdíly standardně - již na správné účty.
    Druhou možností je tyto zápisy na konci roku prostě smazat.

V minulosti jsem se setkal s tím, že auditor požadoval nastavení limitu pro kursové rozdíly a každý bankovní účet, po jehož překročení jsme byli povinni kursové rozdíly vyúčtovat. Limity byly stanoveny v interní směrnici pro účtování.

Takže odpověd na Vaši otázku : není to zrovna obvyklé, ale možné. Nedochází ke zkreslení účetnictví (ba naopak) a není porušen žádný účetní postup (alespoň jsem o tom přesvědčen).

• 7. 11. 2011 16:25

JirkaZ (neregistrovaný)

Ještě abych byl přesný : je to možné pro účely vykazování, ale ne pro přepočet např. jedné každé pohledávky v cizí měně - riziko hrozí zejména u DPH.

• 7. 11. 2011 16:34

alen1 (neregistrovaný)

Vykazování v rámci nějakého limitu (podle hladiny významnosti) bych se nebránila, tak jak jste popisoval v xls souboru.
    Ale u každé pohledávky a závazku?

• 7. 11. 2011 16:45

JirkaZ (neregistrovaný)

Hodně záleží na tom, jak s tím účetní SW umí zacházet, ale přesto bych to nedělal - "zahnojí" se tím účetnictví.

Otázka taky je, co znamená věta "přeceňovat zahraniční faktury". Asi nejde o zahraniční faktury, ale o faktury v cizí měně, což není to samé.
    Ale hlavně : majitelé většinou neví, co žádají a jaké to může mít důsledky. A "přecenit zahraniční faktury" ještě nemusí znamenat proúčtovat nerealizované kursové rozdíly. Dle mého spíš chtějí vědět, kolik kursových ztrát/zisků nahromadili.

• 7. 11. 2011 16:57

Markéta1 (neregistrovaný)

>>Vykazování v rámci nějakého limitu (podle hladiny
    >>významnosti) bych se nebránila, tak jak jste popisoval
    >>v
    >>xls souboru.
    >>Ale u každé pohledávky a závazku?
    >>
    >
    >Hodně záleží na tom, jak s tím účetní SW umí zacházet,
    >ale přesto bych to nedělal - "zahnojí" se tím
    >účetnictví.
    >
    >Otázka taky je, co znamená věta "přeceňovat zahraniční
    >faktury". Asi nejde o zahraniční faktury, ale o
    >faktury v cizí měně, což není to samé.
    >Ale hlavně : majitelé většinou neví, co žádají a jaké
    >to může mít důsledky. A "přecenit zahraniční faktury"
    >ještě nemusí znamenat proúčtovat nerealizované kursové
    >rozdíly. Dle mého spíš chtějí vědět, kolik kursových
    >ztrát/zisků nahromadili.

Děkuji za názory. Skutečně chtějí proúčtovat nerealizované rozdíly. Mám od nich nařízené analytiky účtů. A mně se prostě nelíbí, že bych měla každou pohledávku a každý závazek na konci měsíce přeceňovat. U nás se to týká hlavně přijatých faktur ze zahraničí (EU) za zboží. Jen vážně nevím, jak se z toho vykroutit a čím argumentovat, že to nejde... :-)
    >
    >
    >
    >
    >
    >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).