Re: Přecenění zahraničních faktur
Majitelé na konci roku pravděpodobně nechtějí být překvapeni výší kursových ztrát.
Není to zrovna obvyklé, konec konců dělám to taky. Přepočtu všechny cizoměnová aktiva a pasiva v Excelu jako jedno číslo proúčtuji proti bankovnímu účtu v EUR, který generuje největší rozdíly. Pro tyto zápisy mám speciální řadu dokladů, kterou na konci roku srovnám do nuly a vypočtu nerealizované kursové rozdíly standardně - již na správné účty.
Druhou možností je tyto zápisy na konci roku prostě smazat.
V minulosti jsem se setkal s tím, že auditor požadoval nastavení limitu pro kursové rozdíly a každý bankovní účet, po jehož překročení jsme byli povinni kursové rozdíly vyúčtovat. Limity byly stanoveny v interní směrnici pro účtování.
Takže odpověd na Vaši otázku : není to zrovna obvyklé, ale možné. Nedochází ke zkreslení účetnictví (ba naopak) a není porušen žádný účetní postup (alespoň jsem o tom přesvědčen).
Hodně záleží na tom, jak s tím účetní SW umí zacházet, ale přesto bych to nedělal - "zahnojí" se tím účetnictví.
Otázka taky je, co znamená věta "přeceňovat zahraniční faktury". Asi nejde o zahraniční faktury, ale o faktury v cizí měně, což není to samé.
Ale hlavně : majitelé většinou neví, co žádají a jaké to může mít důsledky. A "přecenit zahraniční faktury" ještě nemusí znamenat proúčtovat nerealizované kursové rozdíly. Dle mého spíš chtějí vědět, kolik kursových ztrát/zisků nahromadili.
>>Vykazování v rámci nějakého limitu (podle hladiny
>>významnosti) bych se nebránila, tak jak jste popisoval
>>v
>>xls souboru.
>>Ale u každé pohledávky a závazku?
>>
>
>Hodně záleží na tom, jak s tím účetní SW umí zacházet,
>ale přesto bych to nedělal - "zahnojí" se tím
>účetnictví.
>
>Otázka taky je, co znamená věta "přeceňovat zahraniční
>faktury". Asi nejde o zahraniční faktury, ale o
>faktury v cizí měně, což není to samé.
>Ale hlavně : majitelé většinou neví, co žádají a jaké
>to může mít důsledky. A "přecenit zahraniční faktury"
>ještě nemusí znamenat proúčtovat nerealizované kursové
>rozdíly. Dle mého spíš chtějí vědět, kolik kursových
>ztrát/zisků nahromadili.
Děkuji za názory. Skutečně chtějí proúčtovat nerealizované rozdíly. Mám od nich nařízené analytiky účtů. A mně se prostě nelíbí, že bych měla každou pohledávku a každý závazek na konci měsíce přeceňovat. U nás se to týká hlavně přijatých faktur ze zahraničí (EU) za zboží. Jen vážně nevím, jak se z toho vykroutit a čím argumentovat, že to nejde... :-)
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.