Re: OT: zápis faktur a DPH od 1.4.
Nevím, jestli jsme zkušenější. Můj názor:
Já v "neposloupnosti" zapisovaných faktur nevidím problém. Až se vrátí schválená faktura do účtárny - tak zaúčtuju. I když třeba došla 13.11. a schválená přijde zpět až 23.11. Nárok na odpočet mám 13.11.
Spíš mě zaráží - dáte fakturu na schválení a nemáte evidenci, co jste komu dala podepsat a nevrátilo se to ??
U nás to byl docela problém, schvalující dobře založili a dodavatel řval, že nemá zaplaceno.
i když bych velice ráda dodržovala posloupnost, tak u nás to nejde. fa různě kolují na schválení po firmě a tak to účtuji, jak se mi dostane do ruky a ne podle data, kdy fa přišla. takže v tom nevidím velký problém, hlavně ať je do dph ve správném období, kdy fa přišla
Děkuji za názory...
Pro Maxx:
Oni jsou hodně jiná firma - sami to o sobě tvrdí :-)
Jedná se o služby v zemědělství a u spouty faktur mají dohodnutou splatnost až v prosinci...
Nyní tuto společnost účtuje nová účetní a paní je pěkná bordelářka....
Započítáva co se započíst nesmí, příkazy nadřízeného o platbách nedodržuje. V účetnictví má "pěknej bordel". Nastoupila sice v září, ale bohužel není schopna doteď nalézt svoji chybu, stále jí musím pomáhat. O některých způsobech účtování raději ani nemluvit...
Ale jeden snad:
výplata mzdy z pokladny: 521/211 , nechápu jak se tím může živit, má na to dokonce ŽL, proto mám obavy....
U nás se na sekretariátu zapíší došlé faktury do knihy došlých faktur - tak jak dojdou fyzicky do firmy -tzn. časová posloupnost.
Na košilku se do horního rohu napíše pořadové číslo z knihy faktur /nemá žádnou souvislost s účetní řadou - je pouze evidenční/ - v knize došlých faktur se pak píše u koho ta faktura leží, tzn. kdykoliv víme kde je. Až když je celé schvalovací kolečko hotové, tak se faktura dostane do účtárny a účtárna odepíše z knihy došlých faktur -tzn. ví se, že faktura je v účtárně.
Pokud někomu přijde faktura mailem, přiloží kopii mailu aby se vědělo který den došla a mohl se nárokovat odpočet, jinak se tam dopíše datum kdy byla faktura předložena do sekretariátu.
Praxe externí účetní - není šance zjistit datum přijetí faktury do firmy, přes veškeré urgence podnikatelé berou jako buzeraci něco "navíc" psát na faktury. K datu vystavení faktury přidám cca 2-3 dny (cesta poštou) a k tomuto datu zaúčtuji. Přijaté faktury jdou za sebou, interní pořadové číslo dopisuji sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.