Re: Nemocenská po dnešním vyhazovu?
>Zdravím všechny.
>Prosím poraďte mi někdo, pokud budete moci, předem
>děkuju!
>Dneska jsem měla poslední den zkušební doby (pracovala
>jsem od 1.září 2011), přičemž jsem opravdu nečekala,
>že nás vyhodí bez jakéhokoliv předchozího upozornění
>vyhodí v poslední den zkušební doby a nazdar, naprostý
>nezájem!Zbývá mi pouze 1 měsíc podpory v
>nezaměstnanosti z předchozího zaměstnání, ze kterého jsem ji
>uplatňovala. Chci se zeptat takto:
>
>1.) když půjdu na pracák, dostanu 65% nebo 45% podpory
>v nezaměstnanosti? Asi už jen těch 45% zbývajících,
>že? Ano, zbývajících 45%
>
>Můj druhý dotaz je:
>
>2.) kamarád mi poradil, že mám jít na nemocenskou. Na
>netu jsem si našla, že existuje ochranná doba 7 dni po
>skončení prac.poměru, to beru, k doktorce bych šla
>hned zítra. Ale taky jsem se dočetla, že nemocenská se
>vyplácí až po 22.dni nemoci a že do té doby nedostanu
>nic (od zaměstnavatele), myslím tím těch 21 dní. Tak
>proč tedy existuje ta ochranná doba 7 dnů, že!? Je to
>pravda? Nebo je tak, že půjdu na nemocenskou a těch
>prvních 21 dní mi bude platit jakoby zaměstnavatel, i když
>už tam nepracuju, ale nastoupila jsem na nemocenskou v
>té ochranné době? Nebo jak to vlastně je? Dostala bych
>peníze i za těch prvních 21 dní? Ví to někdo přesně?
Správná je první varianta. Pokud do 7 dnů onemocníte, prvních 21 dní nemoci nedostanete nic, až od 22 dne nemoci budou náležet nemoc. dávky. Nemocenský lístek dáte zaměstnavateli, u kterého máte ukončený prac. poměr.
>
>Prosím poraďte mi někdo! Vím, že to nebude moc peněz
>ani za jedno, ale aspoň něco! Děkuju!
A vy jste nemocná ? Domníval jsem se, že neschopenku vystavuje lékař pouze na základě aktuálního zdravotního stavu, tedy když je člověk nemocen, ne když se mu to hodí. Ono těch 21 neplacených dní je v pořádku, protože takových "nemocných" by asi bylo požehnaně.
A to uvážení by snad mělo být podle zdravotního stavu, ne? Nemocenská je přece jakási finanční podpora člověka, který PRO NEMOC nemůže pracovat a přichází tím o výdělek. Proto odvádíme nemocenské pojištění, které je částí sociálního pojištění. Nemocenská není určena jako finanční podpora pro zdravé, kteří z nějakého důvodu nevydělávají a třeba už nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Já chápu, že Lenka hledá každou možnost, jak získat peníze, ale lékař by neměl podvádět a uznávat ji práce neschopnou, když práce neschopná není. Souhlasím s div.
Jen Lence vysvětlím tu ochrannou dobu 7 dní. Ta znamená, že když do 7 dnů od skončení pracovního poměru začnete marodit, máte nárok na nemocenskou na základě skončeného zaměstnání. Ale nemocenská je až od 22. dne nemoci. V prvních 21 dnech nemoci vyplácí zaměstnavatel náhradu za ušlý výdělek, vyplácí ji za pracovní dny, z toho za první 3 pracovní dny nic, ale to se týká zaměstnaných (zaměstnanec nemůže jít na směnu, protože je nemocný a proto mu uchází výdělek). Vy už zaměstnaná nejste, výdělek by Vám kvůli nemoci neucházel a nebylo by tedy co nahrazovat.
Vím, jak to myslíte a možná máte v tomto i pravdu (bohužel), já se v tom nevyznám, jak souvisí limit s uznáním nemoci (myslela bych si ale, že čím méně uznaných, tím lépe pro pojišťovnu i lékaře, ne?). Stále ale souhlasím s div, že se může stát (a předpokládám, že se tak i stane), že nemocenské dávky se budou krouhat a krouhat, a to právě kvůli tomu, že jejich výši navyšují ti, kteří je pobírají neoprávněně (tzn. nejsou nemocní).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.