Re: Neumožnění čerp. dovolené-PP na dobu
v zákoníku práce najdete vše o dovolené od §216:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast9h4.aspx
Nárok 10,5 dne dovolené za letošek vám má zaměstnavatel nařídit čerpat, pokud nevyberete všechny, za rok 2012 máte 4 dny, ty vám pak musí při odchodu zaměstnavatel proplatit spolu s nevyčerpanými dny z letoška.
Moc díky za vyjádření, ale právě to, na co se ptám v tom zákoně není: Zaměstnavatel mi dovolenou nenařídil - je oprávněn mi říct, že celou dovolenou mi pouze proplatí? Chci si ji vyčerpat, ale očekávám snahu mi čerpání znemožnit. A musí pro případné zrušení dovolené prokázat nějaké náhlé důvody,nebo stačí když mi jen oznámí,že původní úkoly se vlastně nestihly a to např. až poslední den v práci-nebo mne může z dovolené dokonce odvolat? I když můj PP tímto končí?
Děkuji
Já bych si dovolila trochu oponovat, §218 - zaměstnavatel je povinen určit dovolenou, já bych tedy nějakou tu dovolenku chtěla čerpat, pokud vám to samozřejmě vyhovuje, tak si ji necháte celou proplatit až při skončení PP. A když už ji budete čerpat, tak je jednoduché se nenechat odvolat, prostě jste zrovna nedostupný...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.