Re: účetnictví kavárny
dobrý den,
i já mám podobný problém, začala jsem účtovat zdravou jídelnu,kde vaří 2 jídla denně,taktéž bez zkušeností. Nejdřív jsem chtěla aby mi denně přesně sepisovali co přesně vydají ze skladu do kuchyně,ale je pravda, že na to by potřebovali další sílu, je jich tam jenom pár zaměstnanců a jsou rádi,že uvaří. Takže jsme po poradě ze zkušenější účetní zvolili jednodušší způsob a to že nakoupené potraviny účtuji zrovna na 501 a sem tam,když prodávají nějaké zboží tak 504. A ke konci roku uděláme inventuru skladu a pak ten zůstatek zaúčtuji. Pro sebe si ještě vedu tabulku nakoupených potravin a podle jídelníčku to tak od oka odepisuji,ale o tom neúčtuji. Nevím jestli je to úplně dobře,ale to se uvidí až po kontrole FÚ.
Re: účetnictví kavárny
Kontrola na FÚ vstřebá i účto na 504. :-) - záleží samozřejmě na paní, co kontroluje. Zajímá je evidence zásob - zůstatkové většinou stačí (ne každý den). Na konci roku rozdíl inventury interním dokladem vyvedu rozdíl zpět na 504. (nebo opačným způsobem) a je jasné, že kde se vaří, měl by být %nárůst mezi 604. a 504. hodně blízko 100%, alespoň Hlavně toto zajímá FÚ. Pak také, jak se stanovuje cena např. menu... stůjte si za svým, že nepostupujete dle kalkulace, protože jinak se uvrtáte do více jak několikadenní práce. Stůjte si při kontrole za svým, že cenu určujete i s ohledem na okolní provozy s jídlem. Protože to tak je. Nikdo dnes neurčuje ceny podle toho, jak to vychází. Musí zohlednit konkurenční nabídky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.