Hlavní navigace

Účetnictví kavárny

  • (neregistrovaný) 46.174.36.---

    25. 7. 2012 10:41

    dobrý den, jsem účetní, ale zatím jsem vedla účetnictví pro podniky typu stavební, automobilový atd. nyní mě ale oslovil známí, že bude otevírat kavárnu a chtěl by pomoci s účetnictvím. Nevíte někdo prosím, zda a jak vlastně účto vést? myslím ta úskalí v podobě jídla a pití, jestli se to vede formou skladů, a jakým způsobem se odepisuje... (např. káva). Děkuji Renka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 7. 2012 10:54

      Kloudova23 (neregistrovaný) 89.102.214.---

      Re: účetnictví kavárny
      Mám podobný problém s evidencí jídla a pití. Nejsem přímo účetní.. takže se mnoho věcí učím za pochodu a prakticky jsem stále na začátku. Největší problém je s tím, že v kavárně nemusí mít kasu - takže se vše opravdu dost zdlouhavě počítá. Káva je v případě kavárny materiál, ze kterého budou vyrábět presso, capucinno, latte a další věci - je důležité, jaký na to budou mít stroj (některé počítají dávky) - z toho pak můžete zkontrolovat, zda se prodalo tolik kávy, kolik bylo nafasováno. V takovýchto podnicích se většinou dělá tzv. "zdradlo" - i když je kasa. V počátcích směny či jednou za týden/měsíc zaměstnanec spočítá všechno své prodejní zboží a porovná se to se stavem, jaký by měl dle výpočtů nebo kasy být. Jídlo se eviduje tím způsobem, že nakupujete materiál a prodáváte zboží. Opravdu záleží jakým způsobem se to bude evidovat v té kavárně - pokud bude kasa - je to velká výhoda, avšak v počátcích podnikání se snaží každý podnikatel ušetřit a kasa, kam se vejde mnoho položek (např. 500) stojí od 20 000 - do 40 000. Jídlo se dá evidovat pomocí bonové knihy. Avšak jsem si téměř jistá, že nikdy nedojdete k tomu, že si budete stoprocentně jistá, že bylo zevidováno všechno - prostě kuchař Vám nikdy nebude zapisovat - co, kdy a proč vyhodil (pro něj je důležité, aby uvařil všas), jídla se musejí prodat do určité doby - jinak je to na odpis, avšak pokud nebude v podniku nějaký pedant a člověk jen na sklad, myslím, že tohle nejde 100% evidovat. Nikdy nezměříte a nezvážíte, co všechno jde do určitého jídla včetně koření přesně - existují na to určité vzorce, jak vypočítat pořizovací cenu jídla/koktejlu apod.. včetně amortizace, zaměstnanců apod. avšak to neodráží skutečnost na konkurenčním trhu.

      Nevím, jestli jsem trochu poradila, protože sama někdy tápám je to spíš logika než účtování :o)

    • 25. 7. 2012 11:38

      Renka3 (neregistrovaný) 46.174.36.---

      Re: účetnictví kavárny
      děkuji, myslela jsemsi to. Uvidím jak to vlastně bude fungovat, mají teprve v pondělí otevírat a zítra bych měla zjistit, jak to vlastně bude/nebude fungovat. Ještě maličkost,máte speciální software? děkuji moc

    • 25. 7. 2012 12:25

      Kloudova (neregistrovaný) 89.24.89.---

      Re: účetnictví kavárny
      Pokud něco takového existuje ráda bych to měla - ale využívám excel s tím, že mám tabulku, kde vypisuji údaje z faktur a následně vyskladňuji a prodej zboží je zaznamenáván již jinde. Každopádně, vždy se tam musí počítat s nějakými ztrátami, ale nejsem schopná je vyčíslit - nejsem kuchař - nevím, kolik se toho prodá, on to zase není schopen zaznamenat, takže je potřeba pro evidenci improvizovat. Myslím, že kdyby měl s tímhle fú problém, že bych je odkázala na to, aby to tedy vymysleli chytřeji bez zbytečných dalších nákladů.

    • 25. 7. 2012 12:06

      iveta05 (neregistrovaný) 93.153.9.---

      Re: účetnictví kavárny
      dobrý den,
      i já mám podobný problém, začala jsem účtovat zdravou jídelnu,kde vaří 2 jídla denně,taktéž bez zkušeností. Nejdřív jsem chtěla aby mi denně přesně sepisovali co přesně vydají ze skladu do kuchyně,ale je pravda, že na to by potřebovali další sílu, je jich tam jenom pár zaměstnanců a jsou rádi,že uvaří. Takže jsme po poradě ze zkušenější účetní zvolili jednodušší způsob a to že nakoupené potraviny účtuji zrovna na 501 a sem tam,když prodávají nějaké zboží tak 504. A ke konci roku uděláme inventuru skladu a pak ten zůstatek zaúčtuji. Pro sebe si ještě vedu tabulku nakoupených potravin a podle jídelníčku to tak od oka odepisuji,ale o tom neúčtuji. Nevím jestli je to úplně dobře,ale to se uvidí až po kontrole FÚ.

    • 31. 7. 2012 11:23

      Ujka (neregistrovaný) 85.13.123.---

      Re: účetnictví kavárny
      Kontrola na FÚ vstřebá i účto na 504. :-) - záleží samozřejmě na paní, co kontroluje. Zajímá je evidence zásob - zůstatkové většinou stačí (ne každý den). Na konci roku rozdíl inventury interním dokladem vyvedu rozdíl zpět na 504. (nebo opačným způsobem) a je jasné, že kde se vaří, měl by být %nárůst mezi 604. a 504. hodně blízko 100%, alespoň Hlavně toto zajímá FÚ. Pak také, jak se stanovuje cena např. menu... stůjte si za svým, že nepostupujete dle kalkulace, protože jinak se uvrtáte do více jak několikadenní práce. Stůjte si při kontrole za svým, že cenu určujete i s ohledem na okolní provozy s jídlem. Protože to tak je. Nikdo dnes neurčuje ceny podle toho, jak to vychází. Musí zohlednit konkurenční nabídky.

    • 23. 10. 2016 13:06

      Pavlína Kašparová (neregistrovaný) 88.103.228.---

      Re: účetnictví kavárny
      Dobrý den, můžu se zeptat, jesli ještě účentictví vedete?Taky mě kamarád požádal, jestli bych mu vedla účetnictví, ale narážím na docela hodně otázek a ráda bych to s někým diskutovala :-) Dyštak pokud by Vám to nevadilo, se mi můžete ozvat na email: pavlina.kasparova@centrum. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).