Re: nástup do zaměstnání + zápočtový lis
A když se mě zam-nec zeptá, na základě jaké § a zákona po něm vyžadujeme nějaké čestné prohlášení?
Před časem jsme řešili také čestné prohlášení, které nebylo ničím podloženo, ověřovali si na FÚ a bylo nám řečeno, že pokud to není v zákoně, tak nemáme právo cokoliv vyžadovat!! Jednalo se o to, že zam-kyně si uplatňovala odpočet na zletilé studující dítě slevu a neměla čitelný rozsudek o svěření péče o dítě (rozvod byl v 80. letech na průklepáku psané ještě psacím strojem) o svěření nezletilého dítěte. Bylo nám řečeno, že nám musí stačit, že dítě matce dalo potvrzení o studiu VŠ, matka uplatnila a kdyby se zjistilo, že si uplatňuje i otec, tak je to věc zam-ců - rodičů. Mezi tím proběhla i kontrola ze dvou FÚ z jiných konců republiky a bylo vše OK a nikdo nepožadoval původní rozsudek :-)
Re: nástup do zaměstnání + zápočtový lis
tak nemáme právo
>cokoliv vyžadovat!! Jednalo se o to, že zam-kyně si
>uplatňovala odpočet na zletilé studující dítě slevu a
>neměla čitelný rozsudek o svěření péče o dítě (rozvod byl v
>80. letech na průklepáku psané ještě psacím strojem) o
>svěření nezletilého dítěte. Bylo nám řečeno, že nám
>musí stačit, že dítě matce dalo potvrzení o studiu VŠ,
>matka uplatnila a kdyby se zjistilo, že si uplatňuje i
>otec, tak je to věc zam-ců - rodičů. Mezi tím proběhla
>i kontrola ze dvou FÚ z jiných konců republiky a bylo
>vše OK a nikdo nepožadoval původní rozsudek :-)
Pokud zaměstnavatele měl, pak jsem již psala - vyžádat potvrzení tak jak přikazuje § 294 Občanského soudního řádu. Pokud zaměstnanec tvrdí, že zaměstnavatele dosud neměl, pak přece musím mít toto jeho tvrzení nějak doložené (musím dokázat, že jsem si nemohla vyžádat potvrzení podle § 294 OSŘ), takže chci jeho čestné prohlášení. A i když byl zaměstnaný, ale zápočťák z něj nemůžu dostat, tak se kryju aspoň tím čestným prohlášením, že nemá žádné exekuce ze mzdy (opakuji - ze mzdy. Jestli má exekuci na majetek mě nezajímá). A kdyby se ten člověk šprajcoval a odmítal přinést jak potvrzení, tak napsat prohlášení, tak takového člověka by neměl potenciální zaměstnavatel ani vzít a pokud už ho vzal, tak propustit ve zkušební době. A kdyby zaměstnavatel nechtěl, pak bych se kryla aspoň tím, že bych vzala svědky, aby dosvědčili, co zaměstnanec řekne a udělala o tom zápis s podpisy svědků (abych byla já, jako účetní, krytá).
Co se týká toho nedoložení rozsudku, tak to by mohlo být v případě zletilého dítěte možné. U zletilých dětí ani rozsudek není a kdyby byl z dřívějška, tak stejně je rozhodující faktický stav, s kým skutečně dítě žije. A není to tak, že by nebylo k dispozici vůbec žádné čestné prohlášení - ona totiž ta matka, když ho uvedla ve svém daňovém prohlášení, tak tam na tom prohlášení vlastně podepisuje, že to dítě neuplatňuje jiná osoba (viz oddíl II, písm.b).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.