Dobrý den, rádi bychom založili menší jazykovou agenturu s přáteli, z nichž jeden není občanem ČR, ani zde nemá trvalé bydliště. Pochází z Litvy. Dle dostupných informací na internetu, by to neměl být problém, pokud si všichni zařídí živnostenský list pro daný obor a sepíšou smlouvu, kde se stanový detaily sdružení. Smlouva se pak jen potvrdí u notáře a můžeme začít podnikat. Já mám ale trvalý pracovní poměr, ráda pracovala jako OSČV jen částečně. V zákoníku je však psáno, že všichni účastníci sdružení si musí být rovni - mít živnostenský list, platit DPH atd. Nebyl by to potom problém takové sdružení založit nebo zda bych, na místo pořizování si živnostenského listu, pracovala na dohodu o provedení práce a sdružení by tak bylo založeno pouze mými přáteli? Ráda bych si také ověřila, že výše uvedený postup je správný. Předem děkuji za odpověď
4. 2. 2012 15:41
Dobrý den,
rádi bychom založili menší jazykovou agenturu s přáteli, z nichž jeden není občanem ČR, ani zde nemá trvalé bydliště. Pochází z Litvy.
Dle dostupných informací na internetu, by to neměl být problém, pokud si všichni zařídí živnostenský list pro daný obor a sepíšou smlouvu, kde se stanový detaily sdružení. Smlouva se pak jen potvrdí u notáře a můžeme začít podnikat.
Já mám ale trvalý pracovní poměr, ráda pracovala jako OSČV jen částečně. V zákoníku je však psáno, že všichni účastníci sdružení si musí být rovni - mít živnostenský list, platit DPH atd. Nebyl by to potom problém takové sdružení založit nebo zda bych, na místo pořizování si živnostenského listu, pracovala na dohodu o provedení práce a sdružení by tak bylo založeno pouze mými přáteli?
Ráda bych si také ověřila, že výše uvedený postup je správný.
Předem děkuji za odpověď