Dobrý den. Předem bych chtěl poděkovat za skvěle psaný a tím prakticky použitelný web ohledně pracovního práva a zákoníku práce. Mám několik dotazů týkajících se nových formulací zákoníku práce § 166 Mzda za noční práci a § 118 Mzda za práci v sobotu a v neděli. Jde mi o to zda je možné, domnívám se, že nejlépe dodatkem pracovní smlouvy dohodnout tyto příplatky v podstatě NULOVÉ. Nebo zda je možné tento příplatek stanovit jako motivační složku mzdy při velmi dobrém plnění pracovních povinností. Jde mi o mzdy v oblasti podnikání v bezpečnostních a hlídacích službách. Tj.práce a mzdy u pracovníků pultu centrální ochrany, výjezdové skupiny, strážný, vrátný, hlídač apod. Tato práce je v pracovních smlouvách jasně definována jako nerovnoměrná pracovní doba.
U stejné skupiny zaměstnanců mi není zcela jasný výklad § 115 ohledně náhrad mzdy za práci ve svátek. Jak jsem již uvedl jedná se o nerovnoměrnou pracovní dobu. Tj.část zaměstnanců by tak jako tak ve svátek nepracovala přesto, že připadá na pracovní den. Pro ně je to však den pracovního odpočinku a proto se domnívám, že jim proplacení tohoto svátku nenáleží. V minulosti jsme však byli konfrontováni s nekompromisním postojem ÚP a inspektorátu práce, který tvrdil něco o 21 pracovních dnech atd. I přes to, že jak jsem již napsal mají zaměstnanci pracovní dobu rozloženu zcela jiným způsobem a v pracovních smlouvách definovánu jako nerovnoměrně rozloženou.
Děkuji s pozdravem Tomáš Pilař - REXON SECURITY s.r.o. ( vozíčkář - paraplegik ) firma zaměstnává téměř 70 OZP.
6. 2. 2012 10:58
Dobrý den. Předem bych chtěl poděkovat za skvěle psaný a tím prakticky použitelný web ohledně pracovního práva a zákoníku práce.
Mám několik dotazů týkajících se nových formulací zákoníku práce § 166 Mzda za noční práci a § 118 Mzda za práci v sobotu a v neděli.
Jde mi o to zda je možné, domnívám se, že nejlépe dodatkem pracovní smlouvy dohodnout tyto příplatky v podstatě NULOVÉ. Nebo zda je možné tento příplatek stanovit jako motivační složku mzdy při velmi dobrém plnění pracovních povinností. Jde mi o mzdy v oblasti podnikání v bezpečnostních a hlídacích službách. Tj.práce a mzdy u pracovníků pultu centrální ochrany, výjezdové skupiny, strážný, vrátný, hlídač apod. Tato práce je v pracovních smlouvách jasně definována jako nerovnoměrná pracovní doba.
U stejné skupiny zaměstnanců mi není zcela jasný výklad § 115 ohledně náhrad mzdy za práci ve svátek. Jak jsem již uvedl jedná se o nerovnoměrnou pracovní dobu. Tj.část zaměstnanců by tak jako tak ve svátek nepracovala přesto, že připadá na pracovní den. Pro ně je to však den pracovního odpočinku a proto se domnívám, že jim proplacení tohoto svátku nenáleží. V minulosti jsme však byli konfrontováni s nekompromisním postojem ÚP a inspektorátu práce, který tvrdil něco o 21 pracovních dnech atd. I přes to, že jak jsem již napsal mají zaměstnanci pracovní dobu rozloženu zcela jiným způsobem a v pracovních smlouvách definovánu jako nerovnoměrně rozloženou.
Děkuji s pozdravem Tomáš Pilař - REXON SECURITY s.r.o. ( vozíčkář - paraplegik ) firma zaměstnává téměř 70 OZP.