Dobrý den! Přiznání k dani z nemovitosti jsem podal v době jejich pořízení já i za manželku s uvedením právního stavu (207 c) "spoluvlastník" (nemovitosti byly ve společném vlastnictví manželů). Manželka zemřela a po dědickém řízení mám spoluvlastnický podíl na nemovitostech 3/4 a syn 1/4. Jinak k žádné změně nedošlo.
V Pokynech se uvádí: Je-li poplatníků daně z téže nemovitosti, tj. pozemku, stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru, více, a podá-li jeden z nich daňové přiznání za celou nemovitost, považuje se tento poplatník za jejich společného zástupce, pokud si poplatníci nezvolí společného zmocněnce.
Mám tento dotaz: Jestliže došlo ke změně ve vlastnictví (syn je nový spoluvlastník), ale já jako původní oznamovatel spoluvlastníkem zůstávám, musím podávat já dílčí a syn řádné přiznání k dani z nemovitostí? Nebo zůstávám společným zástupcem a nemusím na finační úřad nic hlásit?
7. 3. 2013 10:22
Dobrý den!
Přiznání k dani z nemovitosti jsem podal v době jejich pořízení já i za manželku s uvedením právního stavu (207 c) "spoluvlastník" (nemovitosti byly ve společném vlastnictví manželů). Manželka zemřela a po dědickém řízení mám spoluvlastnický podíl na nemovitostech 3/4 a syn 1/4. Jinak k žádné změně nedošlo.
V Pokynech se uvádí:
Je-li poplatníků daně z téže nemovitosti, tj. pozemku, stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru, více, a podá-li jeden z nich daňové přiznání za celou nemovitost, považuje se tento poplatník za jejich společného zástupce, pokud si poplatníci nezvolí společného zmocněnce.
Mám tento dotaz:
Jestliže došlo ke změně ve vlastnictví (syn je nový spoluvlastník), ale já jako původní oznamovatel spoluvlastníkem zůstávám, musím podávat já dílčí a syn řádné přiznání k dani z nemovitostí? Nebo zůstávám společným zástupcem a nemusím na finační úřad nic hlásit?