Hlavní navigace

Názor k dotazu Sdělení DIČ pro kontrolní hlášení od neofyt - Nemohu souhlasit. Ten "souhrnný řádek", jinak oddíl A.5. v...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2022 13:14

    neofyt

    Nemohu souhlasit.
    Ten "souhrnný řádek", jinak oddíl A.5. v Kontrolním hlášení v pořádku není.
    Do oddílu A.5. se mají uvádět veškerá plnění pod deset tisíc, ale ta planění nad deset tisíc se uvádí do tohoto oddílu POUZE tehdy, pokud nevzniká povinnost vystavit daňový doklad.
    A povinnost vystavit daňový doklad je vždy, pokud se dodává plnění právnické osobě (vyjma plnění osvobozeného) a pokud se dovává plnění osobě fyzické, vzniká povinnost vystavit daňový doklad jen v případě dodání plnění osobě povinné k dani, tedy podnikateli - a to nemusí být plátce (osoba povinná k dani nemusí být vždy plátcem). Viz §28 odst. 1
    písm. a) ZDPH.
    Takže když dodávám plnění právnické osobě - neziskovce, tak je-li plnění nad deset tisíc, MUSÍ být v Kontorlním hlášení v oddíle A.4., nemůže být v A.5.
    Ale s tím DIČ je to tak, jak se zde zmiňovalo. Každý subjekt má své DIČ, na to nemusí být plátce DPH. DIČ má už jen kvůli jiným daním. Ale DIČ u právnické osoby je jasné - DIČ se skládá z písme CZ a z IČ té organizace.
    Takže se jich ani nemusím ptát ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).