Hlavní navigace

Sdělení DIČ pro kontrolní hlášení

  • 23. 5. 2022 14:12

    Dobrý den,

    prosím o radu, pokud je vydaný doklad na 10 tis. Kč, mělo by se zjistit DIČ od podnikatele, který není plátce, aby doklad v KH nespadl do souhrnného řádku. Platí to i pro neziskové organizace prosím? Volala jsem jedné paní a tvrdila, že má pouze IČ (léčebná rehabilitace).

    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2022 18:37

      horax

      Pokud vystavíte fakturu a odběratel vám nesdělí své DIČ, tak to nemá náležitosti daňového dokladu, ale vám to může být jedno, daň na výstupu odvedete, do KH to spadne.
      Odběratel (i kdyby byl plátce) si nemůže uplatnit odpočet na vstupu.
      Platí to pro všechny (neziskovky nevyjímaje). Když vám řekli, že nemají DIČ tak tím zřejmě mysleli to, že nejsou plátci DPH (je to nepřesná informace, protože DIČ určitě mají). V běžné řeči se to takto často zaměňuje.

    • 23. 5. 2022 19:43

      Marek1

      Dobrý večer, děkuji, vím, že to do KH spadne, ale do souhrnného řádku, o to mi šlo. A paní jsem několikrát zdůrazňovala, že DIČ má z FÚ přidělený každý subjekt a že se mi nejedná o DIČ v souvislosti s plátcovstvím DPH, ale ona trvala na svém.

    • 24. 5. 2022 13:14

      neofyt@email.cz

      Nemohu souhlasit.
      Ten "souhrnný řádek", jinak oddíl A.5. v Kontrolním hlášení v pořádku není.
      Do oddílu A.5. se mají uvádět veškerá plnění pod deset tisíc, ale ta planění nad deset tisíc se uvádí do tohoto oddílu POUZE tehdy, pokud nevzniká povinnost vystavit daňový doklad.
      A povinnost vystavit daňový doklad je vždy, pokud se dodává plnění právnické osobě (vyjma plnění osvobozeného) a pokud se dovává plnění osobě fyzické, vzniká povinnost vystavit daňový doklad jen v případě dodání plnění osobě povinné k dani, tedy podnikateli - a to nemusí být plátce (osoba povinná k dani nemusí být vždy plátcem). Viz §28 odst. 1
      písm. a) ZDPH.
      Takže když dodávám plnění právnické osobě - neziskovce, tak je-li plnění nad deset tisíc, MUSÍ být v Kontorlním hlášení v oddíle A.4., nemůže být v A.5.
      Ale s tím DIČ je to tak, jak se zde zmiňovalo. Každý subjekt má své DIČ, na to nemusí být plátce DPH. DIČ má už jen kvůli jiným daním. Ale DIČ u právnické osoby je jasné - DIČ se skládá z písme CZ a z IČ té organizace.
      Takže se jich ani nemusím ptát ....

    • 25. 5. 2022 9:41

      horax

      Máte pravdu, neuvědomil jsem si tu povinnost vystavit vždy pro právnickou osobu.
      Ale čistě pragmaticky - kontrolní chody Kontrolního hlášení by neměly v obou případech hlásit poplach.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).