Hlavní navigace

Názor k dotazu Platba zdravotní pojištění od anonym - Dobrý den,na základě poskytnutých informací nelze rozhodnout, zda...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 11. 2013 16:15

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    na základě poskytnutých informací nelze rozhodnout, zda Vaše příjmy lze zařadit mezi ostatní příjmy (§ 10 zákona o daních z příjmů), ze kterých byste neplatila pojistné, nebo mezi příjmy z jiné samostatné výdělečené činnosti (§ 7 odst. 2 písm. b) zákona o daních z přímů - příjmy z výkonu nezávislého povolání). Pokud jste deklarovala své příjmy jako příjmy dle § 7 ZDPř, zdravotní pojišťovna dovozuje, že jste byla "OSVČ" a že tedy máte doplatit pojistné. Je zde samozřejmě otázka, zda jste nemohla být považována za plátce, za něhož platí pojistné stát (tzv. státní pojištěnec např. při v souvislosti s péčí o dítě) a další otázky, které bez konzultace s Vámi nelze odpovědět.

    Je pravdou, že již nemůžete podat dodatečné daňové přiznání na zdaňovací období 2009, protože lhůta uběhla po 3 letech od konce lhůty pro podání DP za rok 2009 - tedy marně uplynula na konci března 2013.

    V tomto případě je zřejmě jedinou možností zabývat se otázkou, zda se ve skutečnosti nejednalo o příjmy z příležitostné činnosti a nikoliv o příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti, a pokud ano, pak poukazovat na to, že skutečný stav by měl mít přednost před stavem formálně právním. Je ovšem málo pravděpodobné, že tento postoj by pojišťovna akceptovala, spíše by muselo dojít k soudnímu řízení.

    S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).