Vlákno názorů k dotazu Výše nemocenských davek při pracovním úr od Ivana - Re: Výše nemocenských davek při pracovní Ano, je to...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2006 16:33

Ivana (neregistrovaný)

Re: Výše nemocenských davek při pracovní
    Ano, je to stejné jako běžné nemocenské dávky, ale
    pokud to byl úraz pracovní, musí vám zaměstnavatel doplatit rozdíl mezi nemocenskou a ušlou mzdou, nejde to z jeho prostředků, dostane to od KOOPERATIVY z
    povinného pojištění za zaměstnance.

• 4. 3. 2006 23:18

Zdeněk Helich (neregistrovaný)

Předchozí odpověď je pravdivá jen z části. Po celou dobu marodění dostává postižený stejné peníze (nemocenskou), jako u jiných nemocí. Po ukončení pracovní neschopnosti pak musí zaměstnavatel vyhodnotit, kdo zavinil vznik pracovního úrazu. Zjednodušeně řečeno, pokud se na vzniku nějak podílel i postižený, musí se tento na odškodnění také podílet. Výši podílu určuje pouze zaměstnavatel. Ten stanoví % podíl postiženého a o tento % podíl se snižují všechny 4 nárokové složky doplatku. Tedy rozdíl mezi nemocenskou a čistým výdělkem + škody na věcech postiženého (pokud byly) + odškodnění bolestného a snížení společenského uplatnění + účelně vynaložené náklady na léčbu. Když postižený nic nezavinil, dostane u všech 100%, pokud zavinil a zaměstnanec mu stanoví podíl např. 30 %, tak ze všech 4 položek dostane jen 70%.
    A mimo Kooperativy je příslušnou pojišťovnou i ČPojišťovna. Kdo kam je určeno zákonem. Nelze si tedy (zatím) pojišťovnu vybírat.

• 4. 3. 2006 23:31

Jiřka (neregistrovaný)

Po určité zkušenosti vyplácení náhrady nechávám na pojišťovně, protože se mně stalo, že byl pracovní úraz vyhodnocen jako zaměstnancem nezaviněný (už je to hodně dlouho, nepamatuji si přesně o co šlo, ale vyhodnotil to i tehdejší najatý bezpečák), vyplatila jsem 100% a Kooperativa pak odmítla všechno proplatit a navrhli pouze částečné plnění... Od té doby posílám podklady pojišťovně, aby náhradu vyplatili rovnou zaměstnanci.

• 4. 3. 2006 23:45

Zdeněk Helich (neregistrovaný)

Máte pravdu, že pojišťovny si leckdy dělají co chtějí, ale já mám zase takový poznatek, že Kooperativa i ČP chtějí vyjádření zaměstnavatele, jak rozhodl o zavinění. Pokud se tedy do Zápisu o úrazu napíše, že např. byly při vrtání na stojanové vrtačce použity postiženým rukavice, nemohu mu jako zaměstnavatel "odklepnout" 100%, protože on něco porušil a tak nemůže být odškodněn v plné výši.
    Ale to že odškodnění je pak vyplaceno přímo postiženému, to vám schvaluji, je to i dle mne lepší řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).